Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

KNMG: ‘Morfine geen sedativum’

PW Magazine 40/41, jaar 2013 - 26-09-2013
De KNMG drukt artsen en besturen van ziekenhuizen op het hart dat morfine niet geschikt is om de dood te bespoedigen of patiënten te sederen.

De artsenkoepel doet dit mede naar aanleiding van het rapport-Danner. Daaruit blijkt dat het inmiddels failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse de KNMG-richtlijn over palliatieve sedatie niet voldoende naleefde. Morfine werd daar gebruikt als sedativum. Dat is een kunstfout, volgens de genoemde richtlijn.

Ook uit de tweede evaluatie van de euthanasiewet in 2013 blijkt dat artsen in het algemeen nog onvoldoende weten over de rol van morfine bij het levenseinde. Twee derde van de medisch specialisten meende dat toediening van morfine op geleide van pijn de dood kan bespoedigen. Een kwart dacht dat het toedienen van hoge doses morfine een geschikte euthanasiemethode is.

De KNMG roept daarom artsen op de richtlijn beter na te leven. Daarin staat onder meer dat midazolam het middel van keuze is voor sedatie in de stervensfase en niet morfine.

Document acties

Reacties

26-09-2013 22:13
J.C. Kortekaas zegt:

Het gebruik van midazolam bij palliatieve sedatie is off-label.

Zie de gedeponeerde registratietekst:

http://db.cbg-meb.nl/IB-teksten/h21297.pdf

Back to top