Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apotheker Jesse Swen wint Opwijrda-prijs

PW Magazine 46, jaar 2013 - 07-11-2013
Apotheker dr. Jesse Swen van het Leids Universitair Medisch Centrum is de winnaar van de Opwijrda-prijs 2012. De Opwijrda-prijs wordt jaarlijks toegekend voor het beste artikel dat in het voorgaande jaar is gepubliceerd in het PW Wetenschappelijk Platform.
Apotheker Jesse Swen wint Opwijrda-prijs

In 2012 was dat het artikel Risicoallelen voor diabetes mellitus type 2 beïnvloeden de respons op sulfonylureumderivaten. Mariël Croon, de hoofdredacteur van het Pharmaceutisch Weekblad, reikte de prijs uit tijdens een symposium op 5 november 2013.

Het bekroonde artikel beschrijft op een heel toegankelijke wijze een interessant, wetenschappelijk origineel en goed onderbouwd onderzoek binnen een voor de apothekers zeer relevante patiëntengroep. Bij 207 eerstelijnspatiënten met diabetes mellitus type 2 die sulfonylureumderivaten gebruiken, bepaalden Swen e.a. op basis van risicoallelen voor diabetes mellitus type 2 een genetische risicoscore voor de individuele patiënt.

Deze risicoscore bleek gerelateerd aan het bereiken van een stabiele instelling op een sulfonylureumderivaat. Deze benadering zou zorgverleners in staat kunnen stellen op voorhand in te schatten wat de kans is op een succesvolle behandeling van diabetes mellitus type 2 met deze middelen.

Het onderzoek draagt ertoe bij de therapie van diabetes mellitus type 2 met sulfonylureumderivaten beter toe te spitsen op de individuele patiënt oftewel therapie op maat in plaats van one size fits all. Hiermee wordt de apotheker ondersteund in het invulling geven aan zijn toegevoegde waarde als geneesmiddeldeskundige bij uitstek.

De Opwijrda-prijs is genoemd naar apotheker R.J. Opwijrda uit Nijmegen, die in 1864 het Pharmaceutisch Weekblad oprichtte en ruim 25 jaar hoofdredacteur was. De prijs werd ingesteld in 1989, toen het PW 125 jaar bestond. In 2000 hield de Commissie van Redactie op te bestaan en is de prijs niet meer toegekend. Toen in 2007 het PW Wetenschappelijk Platform tot stand kwam, besloot de Redactieraad ook de Opwijrda-prijs weer te gaan uitreiken.

De beoordeling van kandidaatartikelen gebeurt sindsdien met vijfpuntsschalen voor wetenschappelijke kwaliteit, originaliteit, actualiteit, bijdrage aan de meningsvorming, validiteit van de conclusies en bijdrage aan de beroepsontwikkeling. In principe is de prijs bedoeld voor de eerste auteur van het winnende artikel.

Document acties

Back to top