Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Voorschriften inhalatiecorticosteroïden bij kind vaak onjuist

PW Magazine 21, jaar 2013 - 15-05-2013
Huisartsen schrijven kinderen met luchtwegklachten vaak op een onjuiste wijze inhalatiecorticosteroïden (ICS) voor. Dat is een belangrijke oorzaak van therapieontrouw bij deze groep patiënten.

Dat schrijven Ted Klok en collega’s in een artikel in BMJ Open [2013;3:e002310]. Omdat ouders vaak worden aangekeken op therapieontrouw bij hun kinderen, besloten de onderzoekers de rol van de voorschrijver onder de loep te nemen.

Zij verzamelden gegevens van 134 kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar die via 19 huisartsen uit 7 praktijken in het voorgaande jaar een recept met ICS kregen. De onderzoekers bekeken hoeveel inhalaties per inhalator daadwerkelijk werden gebruikt. Ook vroegen ze de ouders naar luchtwegklachten en medicatiegebruik in het afgelopen jaar.

De internationale richtlijn van Global Initiative for Asthma geeft aan dat bij kinderen met persisterend astma dagelijks ICS nodig zijn met een regelmatige follow-up. De huisartsen volgden dit nauwelijks, ze schreven ICS vaak kortdurend voor, zonder follow-up. 68 kinderen gebruikten ICS zelfs korter dan twee weken.

Ook bleek de diagnose astma vaak niet te kloppen. De 46 kinderen die langere tijd dagelijks ICS gebruikten, hadden een therapietrouw van 70%. Uit gesprekken met huisartsen blijkt dat hun voorschrijfgedrag vooral pragmatisch is. Ze schrijven ICS vooral voor als overbrugging van een klachtenperiode en willen op deze wijze onderbehandeling van astma voorkomen.

Document acties

Back to top