Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Huidkanker effectiever te behandelen

PW Magazine 20, jaar 2013 - 17-05-2013
Door een nieuw belichtingsschema in combinatie met ALA-crème toe te passen bij fotodynamische therapie wordt de behandeling van basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker, veel effectiever en waarschijnlijk ook goedkoper. Dat concludeert dermatologe Hanke de Vijlder in haar promotieonderzoek aan het Erasmus MC te Rotterdam.

In Nederland worden twee soorten crèmes gebruikt voor fotodynamische therapie: aminolevulinezuur (ALA) en methylaminolevulinaat (MAL). De MAL-crème wordt in Nederland het vaakst toegepast. Patiënten moeten na een week terugkomen om de behandeling te herhalen.

In het Erasmus MC werd een belichtingsschema ontwikkeld waarbij ALA-crème wordt toegepast. De plek wordt vervolgens twee keer belicht met twee uur tijd ertussen. De behandelde patiënten werden na vijf jaar opnieuw onderzocht en toen bleek dat de ‘gefractioneerde’ belichting met ALA-crème veel effectiever was dan de tweewekelijkse belichtingen met MAL-crème.

Niet alleen heeft behandeling met ALA-crème een beter effect op de lange termijn, ook is de nieuwe methode minder belastend voor de patiënt, omdat deze maar één dag naar het ziekenhuis hoeft. Daardoor is de behandeling waarschijnlijk kosteneffectiever, aldus De Vijlder.

Document acties

Back to top