Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

GMH uit Amorphophallus werkt bij acne

PW Magazine 39, jaar 2013 - 26-09-2013
Hydrolysaten van glucomannaan (GMH) uit de Amorphophallus wortelknol geven een mooie huid en minder acne bij vrouwen. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Strathclyde in Glasgow in samenwerking met onderzoekers uit een dermatologiekliniek in Iran.
GMH uit Amorphophallus werkt bij acne

Konjak wordt in China, Indonesië en Japan gekweekt voor zijn grote, zetmeelhoudende wortelknollen. Uit deze wortelknollen wordt een soort gom, in de volksmond ‘konnyaku’ gemaakt. De glucomannaangom bestaat uit gluco-oligosacchariden. Konnyaku wordt gebruikt als voedingsmiddel.

Door hydrolyse van glucomannaan ontstaat een product dat op de huid kan worden toepast als 5% sprayoplossing. De oplossing heeft prebiotische eigenschappen, het remt de groei van Staphylococcus aureus en Propionibacterium acnes. Ook is aangetoond dat het immuunsysteem in vitro en in vivo wordt gestimuleerd door het hydrolysaat. In muizen kon worden aangetoond dat GMH de IgE-productie vermindert en daarmee de kans op dermatitis theoretisch verkleint. De werking van GMH berust volgens de auteurs echter vooral op een interactie met de talgklieren in de huid.

26 vrouwen tussen 18 en 39 jaar namen deel aan de studie [Am J Dermatol Venerol 2013;2:10-14]. Voor en gedurende een zes weken durende behandeling werd de Acne Severity Index bepaald. De deelnemers kregen via randomisatie de klassieke behandeling of de lokale spraybehandeling. Om de effecten van de beide behandelingen objectief vast te leggen, maakten de onderzoekers voor en na de behandeling foto’s.

Na twintig en veertig dagen werden zowel voor de klassieke aanpak als de GMH-5%-spraybehandeling vergelijkbare resultaten gerapporteerd bij alle vormen van acne, van matige tot ernstige. De onderzoekers concluderen dat het lokaal toe te passen middel geen bijwerkingen geeft en even effectief is als de klassieke behandelingen met antibiotica, hormonen of isotretinoïne.

Dubbelblind onderzoek is nodig om de verdere ontwikkeling van dit product een plaats te geven. In de toekomst behoort profylactische toepassing van GMH-spray voor een mooiere huid eveneens tot de mogelijkheden.

Document acties

Back to top