Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ernstig tekort amoxicillinedrank

PW Magazine 04, jaar 2013 - 18-01-2013
Amoxicillinedrank, een van de meestgebruikte antibiotica bij kinderen, is niet in Nederland beschikbaar. Dat blijkt uit informatie van de KNMP-website Farmanco. Apothekers zullen nu, na overleg met voorschrijvers, andere antibiotica afleveren.

De KNMP maakt zich ernstig zorgen over de beschikbaarheid van generieke middelen. Sandoz is de enige fabrikant die dit middel in Nederland nog in zijn assortiment heeft. Door productieproblemen is het middel nu niet leverbaar.

KNMP-voorzitter Rik van der Meer is er niet over te spreken. "Het is armoe troef. Als de huidige tendens doorzet, krijgen we steeds vaker te maken met medicijntekorten. Het systeem van aanwijzing door zorgverzekeraars van specifieke generieke medicijnen leidt er in een aantal gevallen toe dat generieke fabrikanten de Nederlandse markt verlaten."

Hij stelt dat de problemen met beschikbaarheid van amoxicilline aantonen dat het beleid van overheid en zorgverzekeraars op dit gebied is doorgeschoten. "Wij zullen als apothekers aandacht blijven vragen voor dit onderwerp. Waarborging van de continuïteit van farmaceutische zorg moet hoog op de agenda komen te staan."

Document acties

Back to top