Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Effect aspirine bij darmkanker hangt af van genmutatie

PW Magazine 30/31, jaar 2013 - 09-07-2013
Colontumoren met een gemuteerd BRAF-gen zijn mogelijk minder gevoelig voor de werking van acetylsalicylzuur. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat inname van een dagelijkse lage dosering acetylsalicylzuur mogelijk bescherming biedt tegen colonkanker. Nieuw onderzoek brengt echter aan het licht dat genmutaties, gevonden in verschillende colontumoren, dit verband mogelijk beïnvloeden.

Deze studie van gegevens van meer dan 127.00 mensen in de Nurses' Health Study en de Health Professionals Follow-Up Study in de Verenigde Staten vond dat het beschermend effect van acetylsalicylzuur verband houdt met een mutatie in het BRAF-gen.

Het onderzoek werd geleid door Reiko Nishihara van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston.

Normaal gebruik van acetylsalicylzuur leidde tot 27% minder kans op niet-BRAF-gemuteerde colorectale tumoren. Gebruikten patiënten meer dan veertien tabletten per week dan werd deze kans zelfs 57% minder. BRAF-gemuteerde tumoren daarentegen bleken niet gevoelig te zijn voor aspirine.

Deze bevindingen wijzen er volgens de onderzoekers op dat BRAF-gemuteerde colontumorcellen mogelijk minder gevoelig zijn voor de werking van acetylsalicylzuur.

De onderzoekers stellen dat acetylsalicylzuur in geen geval de overleving van de patiënten verbetert. Het beschermende effect van acetylsalicylzuur heeft betrekking op de vroege fase van de tumorontwikkeling, nog voordat de diagnose is gesteld. Dit effect is er niet meer als de darmkanker zich in een gevorderd stadium bevindt.

Document acties

Back to top