Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dutasteride remt progressie BPH

PW Magazine 20, jaar 2013 - 14-05-2013
Mannen die een vergrote prostaat hebben, maar geen of weinig klachten, hebben toch baat bij behandeling met dutasteride.

Dat blijkt uit een placebogecontroleerd onderzoek onder ruim 16.000 patiënten [BMJ. 2013;346:f2109]. Van de patiënten in de placebogroep vertoonde na vier jaar 36% van de mannen klinische progressie van benigne prostaathyperplasie (BPH), tegenover 21% in de dutasteridegroep. Dit komt overeen met een absolute risicoreductie van 15% en een number needed to treat van 7. Volgens de auteurs rechtvaardigen deze resultaten verder onderzoek naar preventieve behandeling van een asymptomatisch vergrote prostaat.

Document acties

Reacties

24-05-2013 10:50
P.H. van der Zee zegt:

Mijns inziens valt dit artikeltje meer onder de categorie '123tineke' uit de Libelle dan onder 'Kortnieuws' uit het PW. Behalve dan dat het artikel uit het BMJ helemaal nergens over gaat - ja, asymptomatische vergrote prostaat( je merkt er niets van, dus waarom zouden we het behandelen?)- is er nog meer aan de hand. Wetenschappelijke mededelingen onderscheiden zich van weetjes door een kritische grondhouding. In het Gebu nr 4 van April dit jaar worden bijna alle urologische geneesmiddelen afgebrand als zijnde niet of nauwelijks merkbaar effectief. Hieronder vielen ook dutasteride en finasteride. Nu is dutasteride met € 327,64 per jaar 25 x duurder dan finasteride met €12,78. dit onderzoek heeft in 4 jaar tijd € 10 miljoen gekost ipv € 400.000, dat ook al teveel zou zijn geweest. Het ware aardig geweest als u dit stukje daaraan had gekoppeld, zodat wij als uitvoerende apothekers, een handvest hadden gehad om in ieder geval dutasteride uit de pen te krijgen. Zo verworden wij tot hoekvlag ipv de centrale verdediger in de wedstrijd om het doelmatig voorschrijven.
Peter van der Zee, IJsselland Ziekenhuis, Capelle aan den IJssel

24-05-2013 13:55
Kring-apotheek Swarte zegt:

Wat te denken van:
PML na bereiding dimethylfumaraat.
De kop dekt de lading niet, het artikel bevat de foute suggestie dat het product dat in Duitsland gebruikt werd ook kopergluconaat bevatte.
De redactie mag wel wat beter nadenken voordat zij publiceert.
Of moeten de achterkanten van de advertenties gevuld blijven?
JH Swarte

Back to top