Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opnieuw faillissement voor Thuisapotheek

Groothandel haalt magazijn leeg na betalingsachterstand

PW Magazine 50, jaar 2013 - 02-12-2013
De Thuisapotheek is binnen anderhalf jaar opnieuw failliet en heeft de levering van geneesmiddelen gestaakt. Volgens de eigenaren is de landelijke verzendapotheek “om zeep geholpen” door Brocacef. De groothandel zegt niet de enige te zijn die goederen heeft teruggehaald bij De Thuisapotheek.
Opnieuw faillissement voor Thuisapotheek

De Thuisapotheek, gevestigd in Rotterdam, sloot twee weken terug haar deuren vanwege acute liquiditeitsproblemen. Alle ongeveer achtduizend klanten worden benaderd met het verzoek over te stappen naar een lokale apotheek. De vijftien medewerkers zijn ontslagen.

Kort voor het faillissement werd uitgesproken, waren alle geneesmiddelen al uit de apotheek verdwenen. Groothandel Brocacef had enkele dagen daarvoor het complete magazijn leeggehaald. “We hebben hiervan aangifte gedaan bij de politie”, vertelt apotheker Hans Smit vanaf Curaçao. Smit, samen met apotheker Gerrit Jan Dannijs eigenaar van De Thuisapotheek, was naar eigen zeggen nog in overleg met Brocacef over een betalingsregeling voor openstaande facturen over september en oktober. “Maar het ging Brocacef niet snel genoeg en ze hebben zich de voorraad wederrechtelijk toegeëigend.” Ook heeft Brocacef volgens Smit beslag gelegd op de uitbetalingen door zorgverzekeraars, waardoor De Thuisapotheek geen inkomsten meer ontving.

Het tekort aan cashflow was ontstaan doordat De Thuisapotheek recent was overgestapt naar een ander declaratiekantoor, dat de tegoeden van zorgverzekeraars maandelijks in plaats van wekelijks betaalt. De Thuisapotheek wilde extra leverancierskrediet van de groothandel om dat gat te dichten. Eerdere facturen van Brocacef waren volgens De Thuisapotheek voldaan.

Brocacef zegt in de afgelopen periode inderdaad last te hebben gehad van betalingsproblemen van De Thuisapotheek. Woordvoerder Sylvia van Orden: “Een klant mag veel van ons verwachten. Wij leveren op tijd en verwachten dat de klant op tijd betaalt. Deze apotheek had een betalingsachterstand, dus komen wij op een gegeven moment in actie.” Volgens Van Orden hebben meerdere partijen hun eigendommen teruggehaald uit deze apotheek.

Break-even

De Thuisapotheek is volgens de eigenaren nog steeds een succesvol concept. Wekelijks zouden zich tientallen nieuwe klanten aanmelden. Dannijs: “We hebben er ook nog alle vertrouwen in, maar de apotheek is om zeep geholpen door de groothandel.”

Anderhalf jaar na de doorstart zou De Thuisapotheek naar verwachting deze maand break-even draaien. Volgens Dannijs waren inmiddels veel verbeteringen doorgevoerd, zoals een landelijke dekking voor spoedmedicatie via een netwerk van zeventien steunpuntapotheken. “Verder heeft de Inspectie onlangs vastgesteld dat De Thuisapotheek actuele medicatieoverzichten verstuurt volgens de richtlijn.”

Smit en Dannijs namen De Thuisapotheek over van de vorige eigenaar na het faillissement in april 2012, ze brachten het aantal medewerkers terug van 120 naar vijftien. De verzendapotheek had op dat moment nog 30.000 klanten.

Het is nog niet bekend of er een tweede doorstart komt voor De Thuisapotheek.

Document acties

Back to top