Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Voortaan check op infectierisico bij start biological

PW Magazine 30/31, jaar 2013 - 05-07-2013
Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het Maastricht UMC+ een Biologicals Veiligheidscommissie, bestaande uit diverse specialisten, opgericht. Wanneer een specialist wil starten met een biological, stelt een gespecialiseerd verpleegkundige van het screeningsbureau voortaan het infectierisico vast. Dat gebeurt aan de hand van een uniform protocol.

Ook tijdens de behandeling blijft deze verpleegkundige het aanspreekpunt voor de patiënt en worden complicaties tijdig gesignaleerd en opgespoord.

De oprichters Marieke Pierik, maag-darm-leverarts, en Astrid van Tubergen, reumatoloog, willen met deze nieuwe procedure onnodige complicaties en sterfgevallen voorkomen. Biologicals, die onder andere worden ingezet bij de ziekte van Crohn, psoriasis en reumatoïde artritis, veroorzaken veelal infecties of kunnen bestaande infecties verergeren.

Voorheen werkte elke specialist met zijn eigen protocol en waren er veel verschillen in de protocollen, zoals het wel of niet uitvoeren van een bloedtest op aanwezigheid van hepatitis C. Dit leidde tot veel verwarring.

In de pilot-fase, die begin dit jaar van start ging en onlangs is afgerond, zijn 130 patiënten gescreend en gestart met de behandeling. Jaarlijks levert het Maastricht UMC+ aan ruim achthonderd patiënten biologicals. Aan het einde van dit jaar hopen de initiatiefnemers dat deze allemaal volgens de nieuwe werkwijze instromen.

Document acties

Back to top