Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Brandbrief naar Schippers over vergoeding medicijnen

PW Magazine 50, jaar 2013 - 05-12-2013
De brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven Nefarma heeft minister Schippers van Volksgezondheid gevraagd een bijna twee jaar slepende zaak rond de vergoeding van drie geneesmiddelen tegen obstipatie, jicht en MS op te lossen.

Nefarma hekelt in de brandbrief de traagheid van het ministerie van VWS over een besluit om Resolor (prucalopride) van Shire, Adenuric (febuxostat) van Menarini en Fampyra (fampridine) van Biogen Idec tegen respectievelijk chronische obstipatie, jicht en MS te vergoeden. Soms zijn deze middelen voor bepaalde patiënten een laatste redmiddel, schrijft Nefarma, omdat andere medicatie niet meer werkt.

Bedrijven voelen zich door de beoordelaars van de vergoedingsdossiers van het kastje naar de muur gestuurd. Nefarma vindt de procedures onduidelijk, hoewel bijna alle betrokkenen (onder wie de medisch specialisten) zeggen dat de middelen voor bepaalde groepen patiënten belangrijke toegevoegde waarde hebben. Het gaat om goedkope middelen en de patiëntengroepen zijn klein.

Nefarma schrijft aan de minister: "Het is volstrekt onduidelijk waarom besluiten worden uitgesteld. Is het beleid zo ingewikkeld gemaakt dat niemand meer weet hoe het in de praktijk moet worden toegepast? Hoe is uit te leggen dat, ondanks herhaald dringend verzoek van de wetenschappelijke verenigingen, geneesmiddelen voor patiënten die daar dringend behoefte aan hebben, niet worden vergoed?”

Een woordvoerder van VWS zegt dat Schippers Nefarma zal antwoorden, maar wil niet vooruitlopen op de inhoud van die brief.

Document acties

Back to top