Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorgverzekeraars wijzen kritiek KNMP-enquête af

Wisselende reacties op rapport prestatiebekostiging

PW Magazine 12, jaar 2012 - 23-03-2012
De reacties op het KNMP-rapport over de prestatiebekostiging zijn wisselend. Zorgverzekeraars zeggen dat er niets aan de hand is, omdat bijna alle apothekers een contract hebben gesloten. PvdA en Consumentenbond zien grote knelpunten en willen dat alle partijen die problemen snel verhelpen.
Zorgverzekeraars wijzen kritiek KNMP-enquête af

Carl Jacobs van de Consumentenbond (links), KNMP-voorzitter Jan Smits en PvdA-Kamerlid Eeke van der Veen vorige week woensdag in discussie in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

“Het wordt me droef te moede”, zei PvdA-Kamerlid Eeke van der Veen afgelopen woensdag na de presentatie van de KNMP-enquête over de prestatiebekostiging. Van der Veen zag de stroeve manier waarop deze regeling op 1 januari van dit jaar van start is gegaan opnieuw als een bewijs dat marktwerking niet werkt in de gezondheidszorg. Bovendien is de maatregel veel te haastig ingevoerd, vindt hij.

Contractering

Van der Veen zei dit in een discussie die volgde op de presentatie van het KNMP-rapport. Daarin werd onder meer de wijze van contractering door apothekers gehekeld, het tekort aan preferente medicijnen en de marktmacht van zorgverzekeraars. KNMP-voorzitter Jan Smits vatte het samen met: “Verzekeraars kijken wel erg nadrukkelijk naar de prijs. Ze zijn risicomijdend en hebben geen interesse in innovatie.”

De zorgverzekeraars gingen nauwelijks in op de kritiek. In een verklaring verwijten ze de KNMP dat deze organisatie patiënten ‘onnodig ongerust’ maakt met haar enquête, zo liet brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) weten. Maar de verzekeraars hebben ‘met meer dan 90% van de apotheken onderlinge afspraken gemaakt over zorgverlening in de vorm van een contract’, stelt ZN.

De verzekeraars vinden dat de KNMP zich vooral verzet tegen het preferentiebeleid ‘dat de afgelopen jaren miljarden aan premiegeld heeft bespaard’.

Overleggen

PvdA en Consumentenbond vinden echter dat alle partijen met elkaar moeten overleggen om de knelpunten op te lossen. Zo moeten apothekers meer tijd krijgen om écht te onderhandelen met zorgverzekeraars. In oktober, uiterlijk november, zouden de contracten klaar moeten zijn.

Ook willen ze dat de eerste uitgifte van maagzuurremmers weer worden vergoed en dat er meer geld wordt geïnvesteerd in innovatie.

KNMP-voorzitter Jan Smits zei dat hij het onbegrijpelijk vond dat verzekeraars niet twee cent per recept wilden financieren in het LSP.

Document acties

Back to top