Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Verstrek anti-emetica en oncolytica tegelijk

Project Brug Apotheek wint KNMP-Innovatieprijs

PW Magazine 40, jaar 2012 - 05-10-2012
Met een project voor de verstrekking van anti-emetica synchroon bij chemokuren heeft de Brug Apotheek van het Flevoziekenhuis in Almere de KNMP-Innovatieprijs gewonnen. “Patiënten en oncologieverpleegkundigen zijn hier erg blij mee. En de apotheek heeft nu een beter overzicht over de gebruikte anti-emetica bij chemokuren.”
Verstrek anti-emetica en oncolytica tegelijk

In de praktijk bleek dat patiënten die in het Flevoziekenhuis een oncolyticumkuur ondergaan, niet altijd hun anti-emetica volgens voorschrift gebruikten. Soms vergaten ze dit. Of het gebeurde dat de apotheek de anti-emetica niet op voorraad had, zodat de patiënten wel met hun chemokuur konden starten maar niet tijdig hun anti-emetica konden gaan gebruiken. Bovendien waren de schema’s vaak verwarrend voor patiënten.

Dit vormde voor farmakundige Zühal Eğirgen en apotheker Rik Ensing aanleiding begin 2012 een project te starten. Dat is nu bekroond met de KNMP-Innovatieprijs.

Hoofdzaak was dat patiënten die in het Flevoziekenhuis een chemokuur ondergaan meer overzicht krijgen in hun medicatiegebruik. Nu krijgen patiënten met een chemokuur standaard een baxterrol met de voorgeschreven anti-emetica. De baxterrol met anti-emetica en de bijbehorende oncolytica worden door de apotheek gereedgemaakt en in één pakketje naar de kurenkamer gebracht.

Logistiek

“Patiënten zijn hier erg blij mee”, zegt Eğirgen. “Ze hoeven dan niet eerst naar de apotheek te komen om hun medicatie op te halen. Dat ervoeren ze als heel onprettig.”

De baxterrol zorgt ervoor dat patiënten niet in de war kunnen raken. Voor patiënten bleek het in de praktijk erg lastig om het soms behoorlijk ingewikkelde doseerschema van de anti-emetica te volgen. Ook voor de oncologieverpleegkundigen heeft dit grote voordelen. Eğirgen: “Zij kunnen voordat de patiënt zijn kuur krijgt toegediend checken of de juiste medicatie is gereedgemaakt. Dat maakt het ook voor hen een stuk overzichtelijker.”

Maar ook voor de apotheek is de werkwijze een stuk prettiger. “Zodra we van de oncologieverpleegkundige een recept krijgen met anti-emetica kunnen we ook de oncolyticumkuur gereedmaken en leveren op de kurenkamer. Omdat op het recept ook de vervolgkuren uitgestippeld staan, kunnen we ook daarvoor de bijbehorende anti-emetica tijdig gereedmaken”, zegt Eğirgen.

Ensing en Eğirgen constateren dat behalve de logistieke voordelen die hun project oplevert ook de samenwerking met oncologen en oncologieverpleegkundigen met sprongen is vooruitgegaan.

Document acties

Reacties

29-10-2012 12:12
C.F.M. Meijer zegt:

Met verbazing lazen wij in het Pharmaceutisch Weekblad van 19 oktober j.l. dat apotheek De Brug 24/7 van het Flevoziekenhuis de KNMP Zorginnovatieprijs heeft gewonnen met een project voor de verstrekking van anti-emetica bij chemokuren. “In apothekersland een uniek project”, zo stelt Eğirgen.

Wij feliciteren onze collega’s van harte met hun behaalde prijs. We zijn blij dat ook in andere ziekenhuizen de verstrekking van anti-emetica zo veel aandacht en zorg krijgt. Uniek en innovatief is dit project echter niet.

In het Sint Franciscus Gasthuis hebben wij in 2005 met een multidisciplinaire projectgroep (bestaande uit specialisten, verpleegkundig specialist en apothekers) een standaard anti-emetica behandelprotocol opgesteld met drie emetogene niveaus, inclusief anti-emeticabox.

In die anti-emeticabox bevinden zich anti-emetica, premedicatie en een laxans. Voor de patiënt is in samenspraak met de verpleegkundig specialist schriftelijke informatie opgesteld over de wijze van inname, de werking en bijwerkingen van betreffende geneesmiddelen. De anti-emeticabox wordt regelmatig geëvalueerd en bijgesteld en is een zeer gewaardeerd onderdeel van de behandeling.

Onze anti-emeticabox is in verschillende tijdschriften gepubliceerd, waaronder het Pharmaceutisch Weekblad. Daarnaast hebben wij in 2006 met dit project de prestigieuze Dick van Bekkumprijs gewonnen, een stimuleringsprijs voor projecten ter verbetering van de oncologische en palliatieve zorg. De Dick van Bekkumprijs wordt elke twee jaar door het Integraal Kankercentrum Rotterdam (IKR) uitgereikt en is bestemd voor het project dat recent op unieke wijze heeft bijgedragen aan de verbetering van zorg voor patiënten met kanker.

Ook Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft zeer recentelijk de apotheek gecomplimenteerd met dit zorgproduct. Verder is het concept inmiddels door tenminste 35 ziekenhuizen in Nederland en twee ziekenhuizen in België opgevraagd.

We hopen dat volgend jaar de KNMP Zorginnovatieprijs weer naar een echt innoverend project gaat dat een voorbeeld is voor alle apotheken en geen geval van “oude wijn in nieuwe zakken”.

C.F.M. Meijer, F.J. van den Oever, apotheek Sint Franciscus Gasthuis, Rotterdam

Literatuur:
Apotheek De Brug 24/7 wint KNMP Zorginnovatieprijs. Baxter anti-emetica biedt patiënten helderheid. Pharmaceutisch Weekblad 2012; 42: 8-10
C.F.M. Meijer, F.J. Oever van den, H. Ubbels, J.P Schouten. Standaard- medicatiepakket ondersteunt kankerpatiënten. Minder misselijk met anti-emetica. Pharmaceutisch Weekblad 2006; 13: 453-454

Back to top