Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vitamine D werkt alleen met calcium

PW Magazine 02, jaar 2012 - 13-01-2012
Vitamine D verlaagt bij ouderen het risico op fracturen, maar doet dit alleen als ook calciumsupplementen worden ingenomen. Nog onduidelijk is of vitamine D helpt bij het voorkomen van kanker.
Vitamine D werkt alleen met calcium

Dat blijkt uit een review van bijna vijftig studies naar de werking van vitamine D [Ann Intern Med. 2011;155:827-838]. Eerste auteur van de studie, Meid Chung, zegt dat ze niet een bepaalde vitamine D-dosis kan adviseren op basis van de review, omdat de gebruikte doseringen in de verschillende studies uiteenlopen. De conclusie van de review is dat een dagelijkse dosis van 300 tot 1100 IE vitamine D gecombineerd met 500 tot 1200 mg calcium het fractuurrisico bij 50-plussers verlaagt.

De studie, uitgevoerd door de United States Preventive Service Task Force (USPSTF), geeft ook aan dat het nu nog te vroeg is om te concluderen of vitamine D-supplementen helpen bij het voorkómen van kanker.

Dit onderzoek komt ongeveer een jaar na een uitgebreid rapport van het Institute of Medicine (IOM) dat concludeerde dat de meeste Amerikanen en Canadezen tot 70 jaar niet meer dan 600 IE vitamine D per dag nodig hebben om gezond te blijven. Mensen van 71 jaar en ouder zouden 800 IE per dag nodig hebben.

Het IOM-rapport nam bijna duizend gepubliceerde studies mee. De laatste review van de USPSTF includeerde negentien gerandomiseerde trials en 28 observationele studies die keken naar het effect van vitamine D op kanker en fracturen, al dan niet in combinatie met calciumsupplementen.

In een andere review [Ann Intern Med. 2011;155(12):820-826] beschrijft de USPSTF dat er nog steeds geen bewijs is dat vitamine D zou helpen om hart- en vaataandoeningen te voorkomen. Er is een beperkt aantal gegevens dat erop wijst dat hoge doseringen vitamine D mogelijk het risico op alle soorten kanker kan reduceren, maar meer onderzoek is nodig om hier een harde conclusie over te trekken, zo stelt de USPSTF.

Het vinden van de juiste dosis vitamine D is belangrijk, omdat te hoge doses een verhoogde kans geven op nierstenen.

Document acties

Back to top