Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vervalste Avastin aangetroffen in de Verenigde Staten

PW Magazine 09, jaar 2012 - 23-02-2012
De FDA heeft artsen en patiënten in de Verenigde Staten gewaarschuwd voor vervalsingen van het geneesmiddel Avastin 400 mg/16 ml. In de vervalste Avastin-injecties ontbreekt de werkzame stof, bevacizumab. Mogelijk hebben kankerpatiënten daardoor niet de noodzakelijke behandeling gekregen.

De FDA heeft waarschuwingsbrieven gestuurd naar negentien medische centra in de Verenigde Staten die mogelijk de ‘valse’ Avastin hebben ingekocht. Het betreft zestien centra in Californië, twee centra in Texas en een in Chicago.

De producent van Avastin, de firma Roche, heeft de counterfeitversie van Avastin geanalyseerd. Een belangrijk kenmerk van de nep-Avastinverpakkingen is dat ze een label van Roche dragen in tegenstelling tot de door de FDA goedgekeurde versie. Verder zijn er verschillen in de hoeveelheid cijfers in de batchnummers.

De negentien medische centra in de Verenigde Staten kochten niet officieel geregistreerde versies van geneesmiddelen in bij Montana Health Care Solutions, een Zuid-Afrikaanse leverancier, ook bekend onder de naam Quality Specialty Products (QSP). Mogelijk komt daar de counterfeitversie van Avastin ook vandaan. In de VS is Volunteer Distribution in Tennesee distributeur van de producten van QSP.

De FDA heeft de centra verzocht geen geneesmiddelen meer te kopen van deze leveranciers.

De Amerikaanse registratieautoriteit heeft nog geen meldingen ontvangen van patiënten die schade opgelopen hebben als gevolg van de vervalsingen

De registratieautoriteiten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vermoeden dat de Avastinvervalsingen afkomstig zijn uit Egypte. Onderzoek daarnaar loopt nog.

Een Europese groothandel, CareMed ApS uit Denemarken die betrokken is bij de handel in de nep-Avastin, had niet opgemerkt dat het om een vervalsing ging. Deze groothandel heeft de kwaliteitscontrole van de geneesmiddelen die ze verhandelt inmiddels aangescherpt. CareMed ApS stelt dat de vervalsingen mogelijk afkomstig zijn uit Turkije.

Volgens de Britse registratieautoriteit, de MHRA, heeft de Deense groothandel de nepproducten verhandeld aan River East Supplies, een Britse groothandel. CareMed ApS kocht de Avastininjecties bij Hadicon AG in Zwitserland. River East kreeg in de gaten dat er iets niet klopte en nam contact op met CareMed ApS en Hadicon. De groothandels consulteerden de registratieautoriteiten van hun land, met de FDA-waarschuwing als gevolg.

Document acties

Back to top