Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Veel artsen weten van wetenschapsfraude

PW Magazine 16, jaar 2012 - 11-04-2012
Een op de zeven artsen heeft ooit gezien dat onderzoekers wetenschappelijke resultaten verzonnen. Bijna een kwart van de artsen maakte weleens mee dat wetenschappers alleen die resultaten gebruikten die hen goed van pas kwamen.

Dat bericht artsenblad Medisch Contact naar aanleiding van een enquête onder achthonderd huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geneeskundigen.

Van de ondervraagde artsen zegt 15% wel eens getuige geweest te zijn van het feit dat onderzoekers wetenschappelijke resultaten verzonnen, 22% zegt wel eens te hebben gezien dat onderzoeksresultaten net zo lang werden bewerkt of geselecteerd totdat er significante en dus publicabele resultaten naar voren kwamen, 36% van de artsen zag wel eens dat op de lijst van auteurs iemand terechtkwam die helemaal niet meewerkte aan het onderzoek.

Slechts een minderheid – 18% - van de artsen is zelf gepromoveerd. De meesten zijn wetenschappelijk niet actief. Wel zeggen veel artsen dat ze wetenschappelijke ontwikkelingen goed volgen door het lezen van bijvoorbeeld The Lancet of British Medical Journal.

Nieuwe wetenschappelijke inzichten passen artsen vaak pas toe nadat deze in richtlijnen zijn verwerkt. Wat opvalt: bijna driekwart van alle artsen (72%) denkt dat belangrijke klinische vragen binnen hun vakgebied nog moeten worden onderzocht.

Document acties

Back to top