Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ulipristal in morning-afterpil helpt tegen fibromen

PW Magazine 07, jaar 2012 - 07-02-2012
De morning-afterpil met de werkzame stof ulipristal helpt mogelijk tegen pijnlijke fibromen en kan overmatig bloeden van de baarmoeder tegengaan.

Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Fibromen zijn goedaardige, niet kankerachtige bultjes bindweefsel in de spier van de baarmoeder. Ongeveer 80% van de vrouwen heeft fibromen. In veel gevallen geeft dit geen aanleiding tot klachten. Ongeveer een kwart van de vrouwen ervaart klachten die ernstig genoeg zijn om behandeling te starten. Zo kunnen bijvoorbeeld bloedingen optreden.

De behandeling van fibromen bestaat uit verwijdering van de baarmoeder en/of hormoontherapie met bijvoorbeeld leuprolide of orale anticonceptiva.

Onderzoek geeft aan dat ulipristal even goed werkt als leuprolide bij de behandeling van fibroom-gerelateerde bloedingen van de baarmoeder. Het voordeel van ulipristal is dat het minder bijwerkingen geeft dan leuprolide, zo stellen de onderzoekers. Het uitgevoerde onderzoek betreft een zogenoemde non-inferiority trial. Dat betekent dat ulipristal qua werking niet onderdoet voor leuprolide maar ook niet beter is.

Ulipristal verlaagt de spiegels van progesteron. Dit hormoon stimuleert de groei van fibromen.

Document acties

Back to top