Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Teratogene middelen: zwangerschapspreventie kan beter

PW Magazine 43, jaar 2012 - 26-10-2012
Preventie van zwangerschap bij teratogene geneesmiddelen is nog niet optimaal geregeld in Nederland. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Ineke Crijns, als arts werkzaam bij het CBG en als onderzoeker bij de afdeling Farmacoepidemiologie en Farmacoeconomie van de Rijksuniversiteit Groningen. Drie vragen aan Crijns.

Wat was de aanleiding?

“Uit het veld ontvingen we signalen dat bij het voorschrijven en gebruik van teratogene geneesmiddelen aan vrouwen, zoals isotretinoïne, toch zwangerschappen optraden. Dit ondanks het feit dat volgens nieuwe Europese regelgeving zowel door apothekers als dermatologen uitgebreide informatie over zwangerschapspreventie – onder andere dubbele anticonceptiemaatregelen – moet worden verstrekt.”

Wat zijn de resultaten?

“Uit ons onderzoek bleek dat dit probleem zich ook in andere EU-landen voordoet. Dermatologen zouden zelf anticonceptie kunnen voorschrijven, maar doen dit niet of verwijzen door naar de huisarts. Hierdoor is het onzeker of anticonceptie uiteindelijk wel tijdig wordt voorgeschreven en ingenomen. Voor apothekers is het vrij makkelijk om de combinatie van de pil met een teratogeen middel na te gaan. Echter, ook dit systeem faalt soms. Een periodieke zwangerschapstest is nodig, maar ook hierop is weinig controle door apothekers.”

Wat betekenen deze uitkomsten ?

“Een betere communicatie tussen de betrokken zorgprofessionals is nodig. Vergroting van het draagvlak voor de opgelegde regels is nodig bij zorgverleners – dermatologen en apothekers – en patiënten. Dus laat ze meedenken over eventuele verbeteringen in de logistiek en het voorlichtingsprogramma. En tot slot, wellicht is het een optie dat uitsluitend gespecialiseerde dermatologen medicatie als isotretinoïne voorschrijven.”

Document acties

Back to top