Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Studie: gebruik trastuzumab hooguit één jaar

PW Magazine 51/52, jaar 2012 - 12-12-2012
Vrouwen met HER2-positieve borstkanker kunnen trastuzumab (Herceptin) als adjuvant middel beter niet langer dan een jaar gebruiken. Doen ze dit wel, dan neemt het effect van het middel niet toe, terwijl het risico op bijwerkingen extra wordt vergroot.

Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door de Breast International Group en Roche, de producent van Herceptin. Een belangrijk aantal vrouwen met HER2-positieve borstkanker in een vroeg stadium die trastuzumab kregen, bleken na een follow-up van acht jaar nog te leven. De ziekte was bij hen niet teruggekeerd. Bovendien ervoeren ze in het algemeen weinig cardiotoxiciteit van trastuzumab.

Kregen ze dit middel twee jaar lang dan verbeterde de ziektevrije of totale overleving niet vergeleken met een behandeling die maar één jaar duurde, zo stelt een van de auteurs van de studie, dr. Martine Piccart. Zij is voorzitter van de European Society for Medical Oncology en voorzitter van de Breast International Group.

Aan deze fase-III-trial deden meer dan vijfduizend vrouwen uit verschillende landen mee. Na de initiële behandeling voor HER2-positieve borstkanker, kregen de vrouwen via randomisatie trastuzumab elke drie weken gedurende een jaar, elke drie weken trastuzumab gedurende twee jaar of helemaal geen trastuzumab.

Hoewel de twee jaar durende behandeling niet effectiever was dan de één jaar durende variant, trad cardiovasculaire toxiciteit vaker op bij de vrouwen die twee jaar behandeling kregen dan bij vrouwen die maar één jaar werden behandeld. De meeste door trastuzumab veroorzaakte hartproblemen bleken reversibel te zijn.

De resultaten van het onderzoek worden deze week gepresenteerd op het Breast Cancer Symposium in San Antonio in de Verenigde Staten. Peer review van de resultaten is nog nodig.

Document acties

Reacties

13-12-2012 22:45
P.C. de Smidt zegt:

Misschien zijn er ook retrospectieve gegevens over de overleving versus gebruiksduur. Zou goed zijn om die naast de prospectieve data te leggen.
Wim van der Pol

Back to top