Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Studie VS: steroïde-injecties veroorzaken osteoporose

PW Magazine 50, jaar 2012 - 05-12-2012
Epidurale steroïde-injecties, gebruikt bij bijvoorbeeld pijn als gevolg van lumbale stenose, veroorzaken extra botverlies bij postmenopauzale vrouwen. Dat blijkt uit een kleine studie die is uitgevoerd in de Verenigde Staten.

De studie vond plaats in het Henry Ford Hospital in Detroit, Verenigde Staten. Daaruit bleek dat epidurale steroïde-injecties bij postmenopauzale vrouwen in een half jaar tijd een zes maal grotere afname in botdichtheid geven dan gebruikelijk is.

Volgens onderzoeksleider Shlomo Mandel, orthopeed in het Henry Ford Hospital, moeten artsen voorzichtig zijn met het geven van epidurale steroïde-injecties bij patiënten die toch al risico op botverlies lopen. Meerdere injecties zouden bij hen de botsterkte kunnen verminderen.

De onderzoekers bekeken het effect van deze injecties op de botmassa bij 28 patiënten in de leeftijd van 65 jaar en ouder. Ze kregen tussen 2007 en 2010 behandeling met epiduraal toegediende steroïden voor pijn als gevolg van lumbale stenose. Daarbij is sprake van een abnormale vernauwing van het ruggenmergkanaal.

De pijn die hierdoor ontstaat wordt in de regel behandeld met ontstekingsremmers en fysieke training. Blijft de pijn echter aanhouden, dan schrijven artsen vaak een epidurale steroïde-injectie voor.

De botdichtheid en bot-biomarkers werden getest voor toediening van de injectie en drie en zes maanden daarna. De onderzoekers vergeleken het botverlies met dat van postmenopauzale vrouwen die deze injecties niet kregen. De resultaten zijn gepubliceerd in Spine.

Document acties

Back to top