Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

SSRI's: risico op zwangerschapsvergiftiging

PW Magazine 14, jaar 2012 - 27-03-2012
Zwangere vrouwen die SSRI’s gebruiken hebben een verhoogd risico op zwangerschapvergiftiging. Het is nog niet zeker of dit verband oorzakelijk is.
SSRI's: risico op zwangerschapsvergiftiging

Dat blijkt uit onderzoek van de Faculty of Pharmacy van de universiteit van Montreal dat is gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology [Br J Clin Pharmacol 2012, 21 maart].

De onderzoekers, Anick Berard en Mary De Vera, verzamelden gegevens van vrouwen die waren geregistreerd in het Quebec Pregnancy Registry. Ze keken naar meer dan 1200 vrouwen die tijdens de zwangerschap hoge bloeddruk hadden en gingen na of deze conditie leidde tot zwangerschapsvergiftiging. Deze vrouwen hadden voor de zwangerschap geen verhoogde bloeddruk. De onderzoekers vergeleken deze groep vrouwen met 12.000 gezonde vrouwen.

Ze ontdekten dat vrouwen die SSRI's gebruikten 60% meer kans hadden hoge bloeddruk te krijgen. In absolute cijfers: het risico liep op van 2% tot 3,2%.

Het was al bekend dat SSRI’s tijdens de zwangerschap met voorzichtigheid gebruikt moeten worden. Deze bevinding is echter nieuw, aldus hoofdonderzoeker dr. Anick Berard, leider van de onderzoeksafdeling van CHU Ste-Justine’s Research Center en hoogleraar aan de Faculty of Pharmacy van de universiteit in Montreal. Of dit verband oorzakelijk is moet nog verder worden onderzocht.

Document acties

Back to top