Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

SSRI’s: risico pulmonale hypertensie

PW Magazine 05, jaar 2012 - 02-02-2012
Gebruik van SSRI’s in de late zwangerschap geeft een tweevoudig verhoogd risico op pulmonale hypertensie bij de pasgeborene. Het absolute risico is echter klein. Dit risico lijkt een klasse-effect te zijn van de SSRI’s.

Dat blijkt uit een Zweedse studie uitgevoerd onder leiding van dr. Helle Kieler van het Centre for Pharmacoepidemiology in Stockholm. De bevindingen zijn gepubliceerd in het British Medical Journal [BMJ 2011;344:d8012].

Depressie tijdens zwangerschap komt regelmatig voor. Schattingen lopen uiteen van 7% tot 25%. Gebruik van SSRI’s onder zwangeren neemt toe. Gebruik van dit type geneesmiddelen tijdens de latere zwangerschap is mogelijk een risicofactor voor pulmonale hypertensie bij de pasgeborene, zo bleek uit eerdere studies.

De afgelopen vijftien jaar zijn zes studies gedaan naar dit verband. De bevindingen hiervan waren echter inconsistent: ze varieerden van geen verband tot een zesvoudig verhoogd risico. Al deze studies hadden te weinig statistische power. Ze waren daarom ongeschikt voor gedetailleerde analyses, zoals analyse van de verschillende klassen van SSRI’s, zo schrijven de onderzoekers.

De onderzoekers voerden een multinationale cohortstudie uit waarin zij in totaal meer dan 1,6 miljoen geboorten volgden tussen 1996 en 2007. Vrouwen uit Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden participeerden in de studie. Gebruikte SSRI’s waren onder andere: fluoxetine, citalopram, paroxetine, sertraline, fluvoxamine en escitalopram. De onderzoekers keken hoeveel kinderen na de geboorte persistente pulmonale hypertensie hadden.

Ongeveer 30.000 vrouwen gebruikten SSRI’s tijdens de zwangerschap; 11.014 vrouwen kregen pas na de twintigste zwangerschapsweek een SSRI voorgeschreven.

Blootstelling aan SSRI’s in de late zwangerschap was geassocieerd met een toegenomen risico op persistente pulmonale hypertensie in pasgeborenen: 33 van de 11.014 blootgestelde kinderen (absoluut risico drie per duizend tegenover 1,2 per duizend in de gemiddelde populatie), een ruim tweevoudige verhoging van het risico. Het toegenomen risico op deze aandoening is bij sertraline, citalopram, paroxetine en fluoxetine van gelijke grootte.

Vrouwen die voor de achtste week van hun zwangerschap een SSRI voorgeschreven kregen, hadden een 1,4 maal zo hoge kans op een kind met pulmonale hypertensie.

De onderzoekers adviseren om terughoudend te zijn in het voorschrijven van SSRI’s aan zwangeren.

Document acties

Back to top