Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Semap weer beschikbaar

PW Magazine 38, jaar 2012 - 10-09-2012
Penfluridol is sinds enkele weken weer beschikbaar na een jarenlange periode van leveringsproblemen. ACE Pharmaceuticals heeft in overleg met het CBG en de IGZ gezorgd dat dit antipsychoticum tijdelijk op de markt komt onder de merknaam ACEMAP.

Dit middel is niet geregistreerd. Daarom is een artsenverklaring nodig. Omdat de IGZ toestemming gegeven heeft voor het in de handel brengen van de ACEMAP-tabletten, vergoeden de zorgverzekeraars aflevering van dit middel.

Met deze actie van ACE Pharmaceuticals komt een einde aan een jarenlang bestaand  leveringsprobleem van penfluridol. Vanwege het kleine afzetgebied voor dit middel besloot fabrikant Janssen-Cilag in 2009 Semap van de markt te halen. Psychiaters kwamen daartegen in het geweer want het middel was het enige antipsychoticum dat als tablet maar één keer per week hoefde te worden ingenomen. Het alternatief pimozide moet drie keer per week worden toegediend.

Het bedrijf Alkopharm uit Luxemburg nam in 2010 de registratie over van Janssen-Cilag. Een bedrijf uit Frankrijk verzorgde de productie en distributie. In april dit jaar raakte het bedrijf echter door de voorraad heen vanwege de groeiende vraag en vertraging in het productieproces. De levering van de penfluridoltabletten is sinds augustus weer op gang.

Document acties

Back to top