Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schizofrenie: ontregeld lichaamseigen cannabissysteem

PW Magazine 09, jaar 2012 - 02-03-2012
Het lichaamseigen cannabissysteem speelt wellicht een rol bij schizofrenie. Dit stelt onderzoeker in het UMC Utrecht Matthijs Bossong in zijn proefschrift. Drie vragen aan Bossong.

Wat was de aanleiding?

“Acute effecten van cannabis lijken vaak op symptomen van patiënten met een psychiatrische aandoening, in het bijzonder schizofrenie. Omdat de psychoactieve stof in cannabis, THC, deze effecten veroorzaakt door aan te grijpen op het lichaamseigen cannabissysteem, zou dit systeem wellicht een rol kunnen spelen bij schizofrenie.”

Wat hebt u onderzocht?

“We hebben aan gezonde vrijwilligers THC toegediend en vervolgens hersenscans van hen gemaakt. THC bleek het kortetermijngeheugen te verslechteren en de stofwisseling te veranderen in een hersengebied dat betrokken is bij de informatieverwerking. Een overeenkomst in hersenfunctie tussen gezonde vrijwilligers na THC-toediening en patiënten met een psychiatrische aandoening is een indicatie dat het lichaamseigen cannabissysteem mogelijk betrokken is bij symptomen van deze patiënten. En die overeenkomst vonden we. De effecten van THC waren zichtbaar in gezonde mensen en schizofreniepatiënten.”

Hoe nu verder?

“Middelen die het lichaamseigen cannabissysteem in de hersenen remmen, zoals cannabidiol, kunnen wellicht psychotische symptomen verminderen. Ik ga onderzoek doen bij jongeren met psychotische symptomen die een grote kans lopen schizofrenie te ontwikkelen. Deze jongeren krijgen cannabidiol waarna ik zal kijken of de symptomen afnemen. We testen het middel bewust bij jongeren die nog geen volledige schizofrenie hebben. Voor deze jongeren bestaat geen goede medicatie. Bij hen zijn de nadelen van gewone antipsychotica groter dan de voordelen. Als cannabidiol werkt, kunnen we wellicht vroeg in de ontwikkeling van de ziekte ingrijpen en schizofrenie wellicht tegengaan.”

Document acties

Back to top