Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schippers: wereldwijde aanpak antibiotica nodig

‘Dit probleem kunnen we nauwelijks overzien’

PW Magazine 41, jaar 2012 - 08-10-2012
Wereldwijd moeten landen in actie komen tegen onzorgvuldig gebruik van antibiotica. Anders dreigt het gevaar van teruglopende werkzaamheid van antibiotica door toenemende resistentie. “Als dit zich uitbreidt, is het probleem dat we dan hebben nauwelijks te overzien”, liet minister Schippers van Volksgezondheid weten op de ministerstop aan de vooravond van het FIP-congres in Amsterdam.

Schippers riep haar collega’s van dertig landen op om afspraken te maken over nieuwe soorten antibiotica die nu als laatste redmiddel gelden. De minister zei na afloop van de conferentie dat antibiotica veel te snel worden voorgeschreven in veel landen, zeker bij dieren. “In sommige landen kun je ze zelfs zonder recept op elke hoek van de straat kopen”, zei ze.

Schippers vond dat antibiotica onverantwoord vaak worden voorgeschreven en wees op het gevaar van toenemende resistentie, dat de aanpak van infectieziekten veel moeilijker maakt. Ze haalde enkele recente voorbeelden aan die volgens haar de urgentie van het probleem nog eens duidelijk maakte. Ze wees op de uitbraken van MRSA, bse, Q-koorts en de recente ESBL-bacterie in de pluimveehouderij.

Schippers pleitte daarom voor zeer terughoudend gebruik, zeker ook in de agrarische sector. Zo is de minister tegen het gebruik van antibiotica type 3 en 4 bij dieren en een zeer beperkt gebruik bij mensen. De minister liet weten dat Nederland al naar verhouding terughoudend is bij het gebruik van antibiotica.

Daarmee neemt Schippers de aanbevelingen over van de Gezondheidsraad. Die had in een rapport hierover al het advies aan het ministerie gegeven om de toediening van antibiotica bij dieren tot het uiterste te beperken.

Recente cijfers van de SFK wezen uit dat in Nederland de openbare apotheken vorig jaar 7,2 miljoen keer een antibioticum verstrekten. In België en Frankrijk ligt het gebruik per hoofd van de bevolking twee à drie keer zo hoog. In Zuid-Europa wordt antibiotica zelfs drie tot vier keer zo vaak voorgeschreven.

Document acties

Back to top