Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Remming angiogenese door drug targeting

PW Magazine 05, jaar 2012 - 03-02-2012
Door kleine stukjes RNA specifiek in de cel af te leveren, kunnen genen worden uitgeschakeld. Dit heeft farmaceut Pieter Vader laten zien in zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. In de toekomst kunnen hierdoor wellicht tumoren worden geremd. Drie vragen aan Vader.

Wat doet het RNA precies?

“Het siRNA regelt de genexpressie in het lichaam. In de cel bindt het aan mRNA en breekt dit af. mRNA regelt welke eiwitten aangemaakt worden. siRNA komt van nature in het lichaam voor, maar we kunnen het ook synthetisch maken. We kunnen de volgorde van de baseparen zo maken dat die precies passen op het mRNA dat we willen afbreken. Maar om dit te bereiken moet het siRNA eerst in de cel komen.”

Gaat dat niet vanzelf?

“Nee, want het siRNA is een vrij groot molecuul en daarbij ook negatief geladen, net als de celmembraan. Die twee stoten elkaar dus af. Om dit te omzeilen hebben we allereerst een positief geladen polymeer ontwikkeld, wat bij menging met het siRNA een complex vormt dat wel door de celmembraan kan. Binnen de cel valt het complex uit elkaar. In celculturen hebben we laten zien dat actieve genen hiermee uitgeschakeld kunnen worden.”

En verder?

“Daarnaast hebben we vetbolletjes ontwikkeld waarin het siRNA opgenomen wordt. Deze vetbolletjes hebben aan het oppervlak een ligand dat specifiek hecht aan receptoren op bloedvatcellen van tumoren waarna het siRNA vrijkomt. Deze receptoren komen veel minder voor op normale bloedvatcellen. Het uiteindelijke doel is om de angiogenese in tumoren te remmen. De volgende stap is om in diermodellen te testen of het ook in de tumoren terechtkomt en of deze daardoor vernietigd worden.”

Document acties

Back to top