Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ranibizumab mogelijk uit verzekerd pakket

PW Magazine 28/29, jaar 2012 - 29-06-2012
De Advies Commissie Pakket adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) om de VEGF-remmer ranibizumab (Lucentis) uit het verzekerde pakket te halen.

Dat is de uitkomst van een vergadering van de adviescommissie op 22 juni. Bij natte maculadegeneratie wordt bevacizumab (Avastin) off label toegepast. Dit middel is van gelijke therapeutische waarde als ranibizumab (Lucentis) dat officieel is geregistreerd voor de behandeling van natte maculadegeneratie. Bevacizumab is echter tien keer zo goedkoop als ranibizumab, zo stelt de adviescommissie in een rapport.

De discussie over de vergoeding van de twee VEGF-remmers sleept al jaren. Veel oogartsen kiezen voor bevacizumab vanwege de kosten. De overheid heeft vervolgens onderzoek gesubsidieerd naar off label-gebruik van bevacizumab.

Twee klinische onderzoeken die de therapeutische gelijkwaardigheid van beide middelen aantonen, zijn volgens de commissie voldoende om ranibizumab niet langer in het verzekerde pakket te houden.

Of CVZ dit advies overneemt, is nog niet bekend. Oogartsen zijn niet blij, zij willen ranibizumab graag als reservemiddel achter de hand kunnen houden.

Nefarma, de koepel van farmaceutische bedrijven, is woedend. In een persbericht stelt zij dat het oordeel van de adviescommissie het hele goedkeuringssysteem voor geneesmiddelen ondermijnt.

Document acties

Back to top