Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Griepvaccinatie: protest tegen RIVM breidt zich uit

PW Magazine 49, jaar 2011 - 01-12-2011
De steun voor huisarts Hans van der Linde in zijn strijd met het RIVM wordt steeds breder. Riepen eerder al vier hoogleraren het RIVM op de bodemprocedure tegen de huisarts stop te zetten, nu scharen zich twintig andere hoogleraren achter Van der Linde.

Het RIVM en directeur Infectiebestrijding Roel Coutinho klagen de huisarts uit Capelle aan den IJssel aan omdat hij hen in de media heeft beschuldigd van belangenverstrengeling.

RIVM-voorman Coutinho heeft volgens Van der Linde banden met de farmaceutische industrie en zou daarom griepvaccinatie niet publiekelijk mogen aanprijzen. Dit overheidsorgaan moet standpunten uitdragen die onafhankelijk zijn van de belangen van de farmaceutische industrie.

Het RIVM vindt dat de beschuldiging van de huisarts het vertrouwen van het grote publiek in het rijksvaccinatieprogramma ondermijnt en sleepte hem voor de rechter.

In een ingezonden brief in Trouw stellen de hoogleraren, onder wie Dick Swaab, dat Van der Linde ‘het recht heeft om publiekelijk te wijzen op de mogelijke belangenverstrengeling van de heer Roel Coutinho’. Een kopie van de volledige brief is te vinden op de site van de NOS.

Vorige week riepen vier hoogleraren huisartsengeneeskunde het RIVM in een open brief aan Medisch Contact al op de aanklacht tegen huisarts Hans van der Linde in te trekken. Het zou volgens hen onjuist zijn dat het RIVM een discussie over belangenverstrengeling in de kiem smoort met een juridische ingreep.

Document acties

Back to top