Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PPI’s: verhoogd risico heupfracturen

Beperk langdurig gebruik

PW Magazine 06, jaar 2012 - 10-02-2012
Chronisch gebruik van protonpompremmers (PPI’s) geeft bij postmenopauzale vrouwen een verhoogde kans op heupfracturen. Dit risico is het grootst bij vrouwen die langdurig PPI’s gebruiken of roken.
PPI’s: verhoogd risico heupfracturen

Dat blijkt uit onderzoek dat Hamed Khalili en collega’s uitvoerden aan het Boston University Medical Center in samenwerking met verschillende ziekenhuizen uit die stad. De resultaten zijn gepubliceerd in het British Medical Journal [2012;344:e372].

Voor het onderzoek – een prospectief cohortonderzoek – verzamelde het onderzoeksteam gegevens van bijna 80.000 postmenopauzale vrouwen die meededen aan de Nurses Health Study. De wetenschappers volgden hen in de periode vanaf 2000 tot 2008.

Tijdens de follow-up, die in totaal 565.786 persoonsjaren behelsde, trad 893 maal een heupfractuur op. Het absolute risico op een heupfractuur bij personen die regelmatig een PPI gebruiken was 2,02 per 1000 persoonsjaren, vergeleken met 1,51 per 1000 persoonjaren bij niet-gebruikers.

Vergeleken met niet-gebruikers hadden vrouwen die ten minste twee jaar lang regelmatig een PPI gebruikten, 35% meer kans op een heupfractuur. Hoe langer het gebruik, des te hoger werd het risico op een heupfractuur.

Roken

Bij vrouwen die PPI’s gebruikten en daarnaast ook nog rookten of dit in het verleden deden, was het risico op een heupfractuur zelfs 50% hoger dan bij vrouwen die deze medicatie niet gebruikten. Volgens de onderzoekers is dit te verklaren doordat zowel PPI-gebruik als roken de absorptie van calcium remt.

Bij vrouwen die nooit hadden gerookt vonden de onderzoekers in deze studie geen verband tussen PPI’s en heupfracturen. Ze voerden een meta-analyse uit waarin ze deze resultaten en de uitkomsten van nog 10 eerdere studies meenamen. Combinatie van deze gegevens leverde nieuw cijfermateriaal op: PPI’s geven 30% meer kans op heupfracturen.

Bij vrouwen die stopten met een PPI daalde het risico op een heupfractuur binnen twee jaar naar normaal.

Volgens de onderzoekers wijzen deze resultaten erop dat langdurig gebruik van PPI’s zo veel mogelijk moet worden beperkt. Dat geldt vooral bij postmenopauzale vrouwen die roken of gerookt hebben. Ze stellen dat hun bevindingen een FDA-waarschuwing uit 2010 over PPI-gebruik in relatie tot heupfracturen onderstreept.

Document acties

Reacties

15-02-2012 08:31
K. Ozer zegt:

en als je met een ppi maagbloedingen voorkomt? (70+ met meerdere risicofactoren?)

15-02-2012 09:45
C.M. de Leeuw zegt:

Wellicht kunt u over uw vraag contact opnemen met de auteurs van de studie?

Redactie PW

Back to top