Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Overleg apotheker en huisarts halveert voorschrijffouten

PW Magazine 09, jaar 2012 - 21-02-2012
Als apothekers overleggen met huisartsen over hun voorschrijfgedrag, halveert het aantal voorschrijffouten.

Dat blijkt uit een online-publicatie in The Lancet. Professor Anthony Avery voerde een onderzoek uit waaraan 72 Britse huisartsenpraktijken meededen met in totaal ruim 480.000 patiënten.

De praktijken werden verdeeld over twee groepen. Huisartsen in de controlegroep kregen geautomatiseerde terugkoppelingen over patiënten die een risico op medicatiefouten hadden. In de interventiegroep overlegden de apotheker en de huisarts aan de hand van de geautomatiseerde terugkoppeling over de aanpak van de vastgestelde problemen.

Om het effect van dit overleg te bepalen, keken de onderzoekers naar drie veelvoorkomende fouten:

- het voorschrijven van NSAID’s aan patiënten met een maagzweer of een zweer in de twaalfvingerige darm terwijl geen protonpompremmer was voorgeschreven;

- bètablokkers bij een voorgeschiedenis van astma;

- langdurig gebruik van ACE-remmers of lisdiuretica aan patiënten ouder dan 75 jaar zonder recente controle van de nierfunctie.

De huisartspraktijken in de interventiegroep maakten bijna 50% minder fouten met de ACE-remmers en lisdiuretica. Verder maakten ze 42% minder fouten met NSAID’s en ulcera en schreven de artsen in deze groep 27% minder vaak een bètablokker voor aan patiënten met astma dan de artsen in de controlegroep.

De deelnemende huisartsen waren bereid om £ 75 te betalen (€ 90) per vermeden medicatiefout. Een schatting van de kosten wijst uit dat de interventie kosteneffectief is.

Document acties

Reacties

27-02-2012 19:04
D.T. Hendriksz zegt:

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/brieven/2012/02/27/brieven-aan-beroepsgroepen-rond-het-terugbrengen-van-adhd-medicatie.html

En waarom is de KNMP hier niet bij? SFK site is blijkbaar gehackt door VWS. Zie bronvermelding.

Apothekers kunnen meer dan zorgverzekeraars en Overheid denken. Het is aan de KNMP om hen dat aan het verstand te peuteren.

Invoeren van prestatie bekostiging voor de KNMP?

Back to top