Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Operatie knie-artrose kan later met juiste pijnmedicatie

PW Magazine 06, jaar 2012 - 09-02-2012
Sommige patiënten met knie-artrose hadden hun operatie kunnen uitstellen als ze de juiste pijnmedicatie hadden gebruikt. Dit zegt promovenda Tineke de Boer van de Universiteit Utrecht.

Wat hebt u gevonden?

“Uit voorgaand onderzoek bleek dat celecoxib positieve effecten op het kraakbeen heeft. In mijn onderzoek heb ik dit effect deels bevestigd. Patiënten worden nu in eerste instantie behandeld met bijvoorbeeld paracetamol. Bij verergering van de klachten krijgen ze middelen als naproxen of celecoxib. Als patiënten eerder met celecoxib beginnen kunnen ze een operatie mogelijk uitstellen.”

Is dit belangrijk?

“Ja! Het blijkt dat een jaar na de knievervangende operatie een derde van de patiënten niet tevreden is met de uitkomst. Of ze hebben complicaties opgelopen of het resultaat is niet wat ze verwacht hadden. Veel patiënten denken dat een nieuwe knie alles oplost, hun verwachting is te hoog. Orthopeden moeten dit beter communiceren. Daarnaast gaat een prothese zo’n vijftien jaar mee. Het is oorspronkelijk bedoeld om iemand de laatste vijftien jaar van zijn leven redelijke mobiliteit terug te geven. Maar patiënten worden steeds ouder en blijven langer actief waardoor ze na vijftien jaar een probleem krijgen.”

Wat stelt u voor?

“Een betere selectie van patiënten die baat hebben bij zo’n operatie. Nu wordt dat gedaan op basis van de mate van artrose en de pijnklachten en beperkingen van de patiënt. Dat is te subjectief. Meer onderzoek is nodig om hiervoor duidelijke richtlijnen te krijgen. Verder kan de operatie worden uitgesteld met betere pijnmedicatie, betere voorlichting, afvallen en betere bewegingsmethoden.”

Document acties

Back to top