Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NSAID’s: verhoogd risico op tweede hartinfarct

PW Magazine 38, jaar 2012 - 11-09-2012
Personen die al een hartinfarct hebben gehad, hebben een verhoogd risico op overlijden op korte termijn of op een tweede hartaanval als ze regelmatig een NSAID gebruiken. Dat blijkt uit Deens onderzoek. De onderzoekers pleiten voor beperking van het gebruik van NSAID’s en roepen op de vrije verkoop van deze medicamenten te heroverwegen.

Voor de studie, die is gepubliceerd in Circulation, verzamelden de onderzoekers gegevens van bijna 100.000 personen die tussen 1997 en 2009 een hartaanval hadden gekregen. De wetenschappers stelden vast dat 44% van deze patiënten ten minste één recept voor een NSAID kreeg.

Vergeleken met niet-gebruikers hadden NSAID-gebruikers een 59% hoger risico om binnen een jaar na de eerste hartaanval te overlijden en een 63% hoger risico om binnen vijf jaar te overlijden.

Bovendien nam het risico op een nieuwe hartaanval of overlijden als gevolg van een cardiovasculaire aandoening binnen een jaar toe met 30% en binnen vijf jaar met 41%.

Deze percentages waren gelijk voor mannen en vrouwen, ongeacht hun leeftijd of inkomen, ontdekten de onderzoekers.

Omdat het hier gaat om een observationele studie kan niet hard bewezen worden dat het gevonden verband oorzakelijk is. Desondanks moet het gebruik van deze middelen beperkt worden en de mogelijkheid om deze middelen zonder recept te kopen zou opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden, vinden de onderzoekers.

Document acties

Back to top