Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe geneesmiddelen

PW Magazine 10, jaar 2012 - 09-03-2012
Het CHMP staat positief tegenover de toelating van tetravalent meningokokkenvaccin, pixantron en granisetronpleister.

Het CHMP heeft positief geadviseerd over Nimenrix (meningokokkenvaccin type A, C, W138 en Y). Het vaccin is bedoeld om volwassenen en kinderen vanaf twaalf maanden te beschermen tegen een meningokokkeninfectie veroorzaakt door Neisseria meningitidis groep A, C, W135 en Y.

Pixuvri (pixantron) heeft het groene licht gekregen van het CHMP. Dit anthracycline is bedoeld voor de behandeling van non-hodgkin-B-cellymfoom. Pixantron kan gebruikt worden bij agressieve vormen van kanker en bij onvoldoende resultaat van eerdere chemotherapie. De handelsvergunning is verleend onder voorwaarde dat er nog nader vergelijkend onderzoek wordt gedaan. De meest voorkomende bijwerkingen zijn onder meer neutropenie, leukopenie, anemie, trombocytopenie, hoesten en misselijkheid.

Het CHMP heeft een positief advies gegeven voor Sancuso, een transdermale pleister met granisetron (3,1 mg per 24 uur). De pleister is bedoeld voor het voorkomen van misselijkheid en braken bij middel tot hoog emetogene chemotherapie wanneer orale toediening niet kan worden gegeven. Granisetron is een selectieve serotonineantagonist voor 5-HT3-receptoren. Het middel heeft een verwaarloosbare affiniteit voor andere receptortypes, zoals 5HT1-, 5HT2-, 5HT4- en D2-receptoren. Gangbare bijwerkingen zijn obstipatie, hoofdpijn en misselijkheid (!).

Bron: CBG

Document acties

Back to top