Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Minder benzo's voor nieuwe patiënten

Geen toename in SSRI's

PW Magazine 07, jaar 2012 - 07-02-2012
Na de afschaffing van de vergoeding voor benzodiazepines, hebben huisartsen minder vaak een angst- of slaapstoornis vastgesteld. Bij nieuwe patiënten schreven ze minder benzodiazepines voor.
Minder benzo's voor nieuwe patiënten

Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Nivel in Annals of Family Medicine. De Nederlandse overheid schafte begin 2009 de vergoeding voor benzodiazepines af om de kosten en langdurig gebruik te verminderen.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 13.596 patiënten met een angst- of slaapstoornis uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Na afschaffing van de vergoeding stelden huisartsen minder nieuwe diagnoses van slaapstoornissen (2.863 in 2009, vergeleken met 3.254 in 2008). Ook diagnosticeerden ze minder vaak een angststoornis (3.710 in 2009 vergeleken met 3.769 in 2008).

Verder kregen minder patiënten na de eerste diagnose een benzodiazepine voorgeschreven. Bij angststoornissen liep dit terug van 34 naar 30% en bij slaapstoornissen van 69 naar 59%. Ook kregen deze patiënten minder vaak een herhaalrecept. Bij angststoornissen nam dit af van 43 naar 36% en bij slaapstoornissen van 43 naar 35%.

De benzodiazepines verdwenen zelfs uit de top 10 van meest voorgeschreven geneesmiddelen. Ze behoren nu tot de top 10 van geneesmiddelen met het sterkst afgenomen aantal voorschriften. De onderzoekers vonden geen toename in gebruik van SSRI’s bij de behandeling van angststoornissen.

Volgens NIVEL-programmaleider Liset van Dijk betekenen deze studieresultaten dat een overheidsmaatregel invloed kan hebben op het voorschrijfgedrag van artsen.

Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Dit telt 84 huisartspraktijken met 350.000 ingeschreven patiënten. LINH gebruikt anonieme gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van deze praktijken over aandoeningen, verrichtingen, geneesmiddelvoorschriften en verwijzingen.

Document acties

Back to top