Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Metformine veelbelovend bij kanker

PW Magazine 15, jaar 2012 - 03-04-2012
Metformine lijkt een veelbelovend middel tegen verschillende kankersoorten. Dat blijkt uit twee nieuwe studies die vorig weekend zijn gepresenteerd op de jaarlijks meeting van de American Association for Cancer Research in Chicago.

Zo ontdekten onderzoekers een mogelijk verband tussen metformine en de groeisnelheid van prostaattumoren bij bepaalde patiëntengroepen. Bij patiënten met alvleesklierkanker in een vroeg stadium werkt dit middel mogelijk levensverlengend.

Andere studies, uitgevoerd in het laboratorium of bij dieren, suggereren dat metformine mogelijk helpt tegen leverkanker, mondkanker en verschillende soorten melanomen.

De bevindingen zijn interessant, maar meer onderzoek is nog nodig voordat metformine kan worden aanbevolen voor de behandeling van kanker, zegt dr. Michael Pollak, hoogleraar oncologie aan de McGill University in Montreal, Canada. Hij stelt dat meer laboratoriumstudies en klinische studies nodig zijn om de beste dosering te bepalen en om te achterhalen in welke ziekteomstandigheden de werking het beste is. Ook moet nog worden uitgezocht welke vorm – metformine of een metforminederivaat – het meest geschikt voor gebruik in studies.

Metformine lijkt ook veelbelovend als behandeling tegen darm- en borstkanker, zegt Pollak die coauteur is van de studie naar dit middel bij prostaatkanker.

In deze studie kregen 22 mannen met prostaatkanker 500 mg metformine driemaal daags nadat bij hen de diagnose was gesteld. Deze personen hadden nog geen prostatectomie ondergaan.

Na een behandeling van gemiddeld 41 dagen bleek de groei van prostaatkankercellen te zijn vertraagd, zegt hoofdauteur van de studie dr. Anthony Joshua, oncoloog van het Princess Margaret Hospital/University Health Network in Toronto.

In een andere studie bekeken onderzoekers van de University of Texas Anderson Cancer Center in Houston gegevens van 302 patiënten die zowel diabetes als alvleesklierkanker hadden, twee condities die hand in hand gaan. In totaal gebruikten 117 patiënten metformine. Ongeveer 30% van deze patiënten leefde na twee jaar nog, vergeleken met 15,4% van de patiënten die geen metformine gebruikten, de controlegroep.

De genoemde onderzoeken zijn alleen op de meeting gepresenteerd; peer review is nog nodig.

Document acties

Back to top