Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Menzis: 46 medicijnen van preferentielijst

Groothandel krijgt hogere vergoeding

PW Magazine 37, jaar 2012 - 07-09-2012
Zorgverzekeraar Menzis heeft besloten 46 medicijnen te schrappen van zijn lijst van preferente geneesmiddelen. Dat betekent dat apothekers vanaf 1 augustus niet meer verplicht zijn één bepaald generiek preferent medicijn te verstrekken, maar ongeveer even goedkope alternatieven mogen geven.
Menzis: 46 medicijnen van preferentielijst

Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar het aantal preferente geneesmiddelen beperkt. Met de maatregel wil Menzis de administratieve lasten voor de apothekers verminderen, zegt contractmanager farmacie bij de zorgverzekeraar, Henk Eleveld.

De prijzen van de 46 preferente medicijnen die Menzis van de lijst haalt, en hun concurrerende middelen, zijn inmiddels zo laag dat het niet uitmaakt welk middel arts, apotheek en patiënt kiezen. “Voordeel is dat de patiënt bij die middelen zijn voorkeursmerk kan behouden”, zegt Eleveld.

Nog meer

Een woordvoerder van Menzis kon nog niet zeggen welke 46 geneesmiddelen zijn geschrapt en welk deel dat is van het totale aantal preferente medicijnen bij Menzis. Wel wil de zorgverzekeraar per 1 januari 2013 meer middelen van de lijst halen, onder andere pramipexol, lercanidipine en flecaïnide. Volgens Eleveld is het niet de bedoeling dat de prijzen hierna weer stijgen: “Mocht dat toch gebeuren, dan voeren we de preferentie voor die middelen weer in”.

De KNMP is verheugd over de maatregel van Menzis. “Dit zijn stappen in de goede richting”, aldus woordvoerder Rob Sebes. “Dit smaakt naar meer.”

De maatregel zorgt volgens hem voor een welkome daling van de administratieve lasten bij apothekers en vergroot de keuzevrijheid voor patiënt en arts. Omdat patiënten voor die 46 middelen niet meer regelmatig van merk hoeven te veranderen, zorgt dat volgens de KNMP bovendien voor een betere therapietrouw.

Groothandel

Om een constante en tijdige levering van geneesmiddelen van de groothandel aan apothekers te bevorderen, heeft Menzis ook besloten te experimenteren met een hogere vergoeding aan de groothandel.

Vanaf 4 augustus geeft Menzis aan de groothandel een distributievergoeding van twaalf cent per doosje irbesartan. Als dit beleid de levering van dit medicijn verbetert, wil de zorgverzekeraar deze fee voor meer medicijnen geven, zo heeft het concern meegedeeld.

Document acties

Back to top