Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mefloquine speelde mogelijk rol bij massamoord

PW Magazine 14, jaar 2012 - 28-03-2012
Mogelijk speelden psychiatrische bijwerkingen van het antimalariamiddel mefloquine een rol bij de massamoord die een Amerikaanse militair onlangs pleegde. Daarbij vonden zeventien Afghaanse burgers de dood.

Negen dagen na deze massamoord is het Pentagon een grootschalig onderzoek gestart naar het gebruik van mefloquine in het leger van de Verenigde Staten. Dat meldt de Huffington Post.

Een voormalig leger-psychiater, Elspeth Cameron Ritchie, vroeg zich onlangs op de website van The Times af of de militair mogelijk mefloquine had gebruikt. Ze vermoedt dat Amerikaanse militairen dit middel in Afghanistan nog steeds gebruiken.

Amerikaanse functionarissen willen echter niet kwijt of dit onderzoek in verband staat met de massamoord. Ook laat het Amerikaanse leger niet los of Robert Bales, de militair die deze moord pleegde, mefloquine gebruikte.

Mefloquine, bekend als Lariam, heeft ernstige psychiatrische bijwerkingen, zoals psychotisch gedrag en hallucinaties. Het geneesmiddel is in verband gebracht met zelfmoordgevallen, ook in het leger van de Verenigde Staten.

In 2009 bande het Amerikaanse leger gebruik van mefloquine bijna helemaal uit. Het middel mocht alleen worden gebruikt onder bepaalde omstandigheden. Soldaten die traumatisch hersenletsel opliepen mochten het middel niet meer gebruiken.

Bales liep in 2010 traumatisch hersenletsel op tijdens de oorlog in Irak. Daardoor is hij mogelijk vatbaarder geworden voor de psychiatrische bijwerkingen van mefloquine.

Document acties

Back to top