Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mediq-apothekers kunnen zich inkopen

PW Magazine 01, jaar 2012 - 28-12-2011
Apothekers werkzaam voor Mediq kunnen voortaan participeren in de apotheek. Apotheker Frans Jansen uit Gorinchem is de eerste die volgens het nieuwe model participeert.

Volgens woordvoerder Annegees van Linge wil Mediq hiermee het lokale ondernemerschap stimuleren. “Ambitieuze apothekers krijgen zo de kans om zich in het bedrijf in te kopen. Je verbindt de apothekers op een andere manier aan Mediq. Het maakt verschil of je in loondienst bent of mede-eigenaar. Zowel de apotheker als Mediq varen er wel bij.”

Mediq houdt een meerderheidsbelang. Dit percentage hangt af van de lokale situatie en van de wens van de apotheker.

Beherend apotheker Frans Jansen is mede-eigenaar geworden van twee Mediq-apotheken in Gorinchem. Hij is de eerste apotheker die volgens het nieuwe model participeert. “De ambitie om zelfstandig ondernemer te worden, heb ik al sinds ik als apotheker begon. Ik werk nu bijna tien jaar voor Mediq en had al eerder gevraagd of er een mogelijkheid bestond mede-eigenaar te worden. Toen kon dat niet, nu is er wel draagvlak voor.”

Jansen denkt dat de toegevoegde waarde van deze constructie vooral zit in de combinatie van een lokaal gezicht, die goede contacten heeft met de lokale eerstelijnszorgverleners, en een sterke partij op de achtergrond die de kennis en contacten met zorgverzekeraars heeft.

Door dit participatiemodel behoudt Mediq apothekers voor de organisatie die een wens hebben mede-eigenaar te worden. Woordvoerder Van Linge: “Deze apothekers kunnen daarbij gebruik maken van de Mediq-formule en van alle schaalvoordelen die bij een grote apotheekketen horen. Denk bijvoorbeeld aan central filling, centrale bereiding en contracten met zorgverzekeraars.”

Apotheker Jansen gaat de dingen nu niet wezenlijk anders aanpakken dan toen hij in loondienst zat. “Mijn instelling is altijd geweest de apotheek te runnen alsof het mijn eigen zaak was. Maar het feit dat ik nu mede-eigenaar ben, geeft wel een extra prikkel.”

Document acties

Reacties

29-12-2011 16:35
Kring-apotheek Swarte zegt:

Weer dat logo, is het een advertentie? Dan graag (advertentie) erbij. Of is ons vakblad een uitgave van Mediq?

Joost Swarte
apotheker
Heerenveen

29-12-2011 20:35
D.T. Hendriksz zegt:

Tja. Slimme zet van Marc van Gelder. Zo krijgt hij toch nog wat van zijn uitstaande Goodwill terug. Mediq International investeert niets in Nederland. Koopt geen apotheken. Richt zich helemaal op het multi channel model en op de wereld buiten Nederland.
De grote Institutionale Beleggers in Mediq International willen hun dividend rendement behouden en dat moet toch worden opgebracht. De contracten voor 2012 en volgende jaren laten een dalende inkomstenstroom zien. Tevens laten politiek en verzekeraars zich bijzonder negatief uit over de openbare apotheken: op symposia wordt zelfs gesteld dat Nederland het ook wel zonder apotheken afkan. Overheveling van alle dure middelen naar de poli-apotheken en verdere uitkleding van het basispakket mbt vergoeding lichte ziektelast wijzen in die richting.

Bakker Bart franchise is wat anders dan Mediq Apotheken Nederland franchise. Het verschil is Frans Jansen ontgaan.

Waarom biedt Marc van Gelder geen aandelen Mediq International of opties op aandelen Mediq International aan als prikkel voor beherend apothekers? Dat biedt multi channel apothekers mogelijkheden volop te profiteren van een multi channel bedrijf en omgekeerd.

29-12-2011 20:50
D.T. Hendriksz zegt:

http://managementscope.nl/magazine/artikel/612-hans-janssen-lokaal-ondernemerschap-centraal-bestuur

Prima artikel en je weet waarom Mediq minderheidsbelangen probeert te verkopen.

Dan wil je wel een aandeel in Mediq International, maar niet in je lokale Mediq Apotheek.

Back to top