Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Medicatieproject genomineerd voor Patiëntveiligheid Award

PW Magazine 43, jaar 2012 - 18-10-2012
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is genomineerd voor de Nationale Patiëntveiligheid Award 2012 met een systeem waarmee medicatiefouten aantoonbaar verminderen.

Het Catharina Ziekenhuis richtte een systeem in waarin alle afzonderlijke initiatieven op het gebied van medicatieveiligheid zijn geïntegreerd. Regelmatig vinden checks en evaluaties van dit systeem plaats. Dit heeft er volgens ziekenhuisapotheker Robert ten Broeke toe geleid dat het aantal medicatiefouten flink is afgenomen.

Ook is het aantal medicatiefouten bij de overdracht van patiënten tussen verschillende afdelingen verminderd. Verder is het systeem zo opgezet dat nieuwe projecten hierin kunnen worden opgenomen.

Belangrijk in dit veiligheidssysteem zijn de medicatieveiligheidsrondes. De ziekenhuisapotheek ondersteunt hierin de verpleging bij de opsporing van risico’s op fouten.

De thema’s van het VMS veiligheidsprogramma op het gebied van hoogrisicomedicatie en medicatieverificatie zijn geïntegreerd in dit systeem.

Een jury waarin onder meer zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen en de overheid zijn vertegenwoordigd zocht de drie genomineerden uit. Op de site www.vmszorg.nl/award2012 kan tot 13 november worden gestemd voor de uiteindelijke winnaar. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het slotcongres van het VMS Veiligheidsprogramma op donderdag 15 november 2012.

Document acties

Back to top