Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Medicatie helpt mondjesmaat bij urine-incontinentie

Veel vrouwen haken af wegens bijwerkingen

PW Magazine 16, jaar 2012 - 10-04-2012
De beschikbare behandelingen voor vrouwen met urine-incontinentie veroorzaken vaak meer problemen dan ze oplossen. Veel vrouwen stoppen met deze medicatie vanwege bijwerkingen zoals een droge mond en obstipatie. De mogelijke bijwerkingen moeten een rol spelen bij de keuze van een middel.
Medicatie helpt mondjesmaat bij urine-incontinentie

Dat blijkt uit een nieuwe analyse uitgevoerd door onderzoekers van de University of Minnesota School of Public Health in Minneapolis, Verenigde Staten. De onderzoekers analyseerden gegevens van 94 gerandomiseerde studies naar de werking van de beschikbare geneesmiddelen tegen urine-incontinentie.

Ze beschouwden een gegeven medicament als effectief wanneer bij de gebruiksters het aantal dagelijkse episodes van urine-incontinentie 50% of meer verminderde.

De wetenschappers keken ook naar het optreden van bijwerkingen en wanneer de medicatie als gevolg hiervan werd gestopt.

In het algemeen geldt dat geneesmiddelen beter dan een placebo vrouwen helpen om ‘droog te blijven’. Deze verbeteringen waren echter klein en regelmatig stopten de vrouwen de behandeling vanwege bijwerkingen, zo laat het onderzoek zien.

Vergelijkende studies naar de effectiviteit van geneesmiddelen tegen urine-incontinentie zijn er nauwelijks. Eén studie liet zien dat fesoterodine beter helpt tegen urine-incontinentie dan tolterodine. Ook bleek dat meer vrouwen oxybutynine (63 per 1000 gebruikers) stopten wegens bijwerkingen dan fesoterodine (31 per 1000 gebruikers). Stoppen van de behandeling kwam het minst voor bij gebruikers van solifenacine (13 per 1000 gebruikers). Een droge mond was de meest voorkomende bijwerking. Bij oxybutynine trad deze bijwerking het vaakst op.

Omdat alle geneesmiddelen voor urine-incontinentie een vergelijkbare werking hebben, moeten de bijwerkingen een rol spelen bij de uiteindelijke keuze van het middel. Vrouwen moeten goed worden geïnformeerd over de mogelijke bijwerkingen, zo stellen de auteurs.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Agency for Healthcare Research and Quality.

Document acties

Reacties

11-04-2012 14:13
R. Schootstra zegt:

Het is jammer dat in deze analyse het gebruik van oxybutynine HCl middels intravesicale toediening onderbelicht is gebleven.
R. Schootstra
Pharma Assist bv

Back to top