Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Margarine met plantensterolen leidt tot statine-ontrouw

PW Magazine 02, jaar 2012 - 13-01-2012
Functionele voedingsmiddelen kunnen de therapietrouw voor statines verlagen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Simone Eussen aan de Universiteit Utrecht. Drie vragen aan Eussen.

Wat was de aanleiding?

“Functionele voedingsmiddelen komen de laatste jaren steeds vaker op de markt. Omdat deze producten een gunstig effect op de gezondheid claimen worden ze ook vaak gebruikt door mensen die geneesmiddelen slikken.”

Wat hebt u onderzocht?

“Onder meer welke invloed zuivelproducten verrijkt met plantensterolen hebben op statinegebruik. De cholesterolverlagende effecten van deze twee zijn additief. Maar uit mijn onderzoek blijkt dat startende gebruikers van statines 2,5 keer zo vaak stoppen met hun tabletten als ze daarbij deze verrijkte voedingsmiddelen gebruiken. Ik zag geen verschil in therapietrouw bij mensen die al langer statines gebruikten. Ook heb ik gekeken naar producten die verrijkt zijn met haverzemelen. Daar zitten beta-glucanen in en die remmen de intestinale absorptie van cholesterol en galzuren. Dit doen ze mogelijk door de vorming van een barrière tegen het darmslijmvlies of door binding aan het cholesterol en de galzuren. Mogelijk dat statines hierdoor ook slechter worden opgenomen vanuit de darmen. In muizen blijkt inderdaad dat statines zo’n 50% minder goed werken als zij gecombineerd worden met een hoge dosering voedingsvezels.”

En verder?

“Verder blijken omega-3-vetzuren geen additief effect te hebben wanneer zij geslikt werden door statinegebruikers. Bij mensen die geen statine gebruiken geven deze vetzuren zo’n 50% risicoreductie op cardiovasculaire complicaties.”

Document acties

Back to top