Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kinderformularium gered: principe-akkoord voor € 175.000

PW Magazine 51/52, jaar 2012 - 11-12-2012
De financiering van het Kinderformularium is rond voor de komende drie jaar. Na enkele maanden van onderhandelingen hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN), KNMP, NVZA en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) een principe-akkoord bereikt over de financiering. Deze vier partijen betalen jaarlijks € 175.000 om het Kinderformularium in de lucht te houden.
Kinderformularium gered: principe-akkoord voor € 175.000

Dat heeft directeur Matthijs de Hoog van het Nederlands Kenniscentrum Farmacotherapie bij Kinderen (NKFK) en voorzitter van het Netwerk Kinderformularium vandaag laten weten. De Hoog is bovendien kinderarts-intensivist bij het Erasmus MC. Hij stelt dat enkele details moeten worden uitgewerkt, voordat het akkoord vermoedelijk op 1 januari 2013 kan ingaan.

Begin dit jaar kwam het Kinderformularium in gevaar omdat de partijen die het financierden zich terugtrokken. Als noodoplossing sprong het ministerie van VWS in met een tijdelijke subsidie, die begin volgend jaar afloopt. Met die brugsubsidie stelde VWS de veldpartijen in staat een oplossing te vinden.

Nieuw is dat ZN meedoet. “Ze zien voor zichzelf een rol om de kwaliteit op dit gebied te verbeteren”, zegt De Hoog.

In het principe-akkoord is een optie opgenomen voor verlenging van de overeenkomst na drie jaar. Daarbij zijn twee voorwaarden gesteld aan het Kinderformularium: het mag geen financiering ontvangen van de farma-industrie en moet de toegevoegde waarde aantonen. Dat laatste is volgens De Hoog geen enkel probleem: “De website wordt een miljoen keer per jaar geraadpleegd.”

Document acties

Back to top