Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IVM: erectiepillen zonder recept in de apotheek

PW Magazine 12, jaar 2012 - 14-03-2012
Erectie- en afslankmiddelen moeten zonder recept te koop zijn in de apotheek zodat gebruikers deze pillen niet via internet kopen. Dat stelt directeur Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Door apothekers erectie- en afslankmiddelen te laten verkopen, haal je de drempel voor mensen weg om naar de huisarts te gaan. Bovendien controleert de apotheker en geeft informatie over het gebruik. “Maar belangrijker nog”, zo stelt de directeur van het IVM, “De pillen die de apotheker levert zijn 100% veilig”. Door de afschaffing van de receptverplichting zal volgens Van Brakel het aantal gebruikers van nepmedicijen afnemen. Aan het gebruik van receptgeneesmiddelen zoals erectiepillen die gebruikers via internet en zonder tussenkomst van arts en apotheker aanschaffen, zitten grote gezondheidsrisico’s. “Gebruikers bestellen via internet pillen die afkomstig zijn uit landen als India en China waarvan onduidelijk is wat er in zit. Met alle gevolgen van dien.”

Verder pleit het IVM voor een ‘tracking device’, waarmee de herkomst van geneesmiddelen altijd is te achterhalen.

Niet alleen het IVM vindt aandacht voor nepgeneesmiddelen belangrijk. Het ministerie van VWS startte onlangs een campagne om het publiek te wijzen op de risico’s van het online bestellen van geneesmiddelen. Ruim 500.000 Nederlanders kopen geneesmiddelen via internet zonder doktersrecept en gemiddeld de helft van alle via internet aangeboden geneesmiddelen is vervalst, zo staat te lezen op de website internetpillen.nl.

Document acties

Back to top