Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Investeerder koopt Mediq voor € 775 miljoen

PW Magazine 40, jaar 2012 - 24-09-2012
Investeringsmaatschappij Advent koopt voor € 775 miljoen groothandel en apotheekketen Mediq. Arbeidsplaatsen gaan er volgens Mediq niet verloren als direct gevolg van de overname. Het hoofdkantoor blijft in Utrecht.
Investeerder koopt Mediq voor € 775 miljoen

Met deze overname verlaat Mediq de Amsterdamse beurs. De Nederlandse marktleider is van mening dat een private omgeving de beste langetermijnstrategie oplevert. Volgens Mediq gaan geen arbeidsplaatsen verloren als direct gevolg van de overname, blijven de belangrijkste Mediq-merken behouden en blijft het hoofdkantoor in Utrecht.

Mediq zal voortbestaan als seperate rechtspersoon. De bestaande medezeggenschapstructuren, zoals de centrale ondernemingsraad, blijven gehandhaafd. Ook is het de bedoeling dat de bedrijfsidentiteit en -cultuur gecontinueerd worden.

Advent, een van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld, biedt € 13,25 inclusief dividend per aandeel Mediq. Een premie van 53% ten opzichte van de slotkoers van Mediq op 21 september 2012.

De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van het beursgenoteerde Mediq steunen dit bod volledig. Zij zijn van mening dat de transactie de aandeelhouders een faire prijs biedt. Ook Templeton Investment Counsel en Silchester International Investors, samen eigenaar van 20,2% van de Mediq-aandelen, steunen het bod.

Reorganisatie

Advent, dat zich focust op internationale buy outs en strategische herpositioneringen, wil Mediq uitbouwen tot een wereldwijd marktleider. De investeerder steunt de groeistrategie van Mediq, die onder andere de eigen leidende positie in de Nederlandse apotheekmarkt wil versterken.

Mediq kondigde twee weken geleden een reorganisatie aan bij het onderdeel Apotheken Nederland. Daar verdwijnen 134 banen als gevolg van de slechte resultaten die het bedrijf parten spelen sinds begin dit jaar. De hardste klappen vallen op het hoofdkantoor in Utrecht, waar 62 van de ongeveer tweehonderd banen vervallen. Het merendeel verdwijnt al begin 2013.

Verder schrapt Mediq in de loop van 2013 en 2014 in haar 225 eigendomsapotheken in totaal 57 fte. Ongeveer de helft van de 225 eigendomsapotheken van Mediq renderen onvoldoende.

Document acties

Reacties

24-09-2012 16:09
Kring-apotheek Swarte zegt:

Alweer het logo (= reclame) van Mediq op onze website. Krijgt het PW daar wel voor betaald? Ik heb dit al eens eerder gevraagd, maar er is geen antwoord gekomen.

25-09-2012 07:58
C.M. de Leeuw zegt:

Het PW ontvangt hiervoor geen betaling. Het is niet geheel onlogisch dat bij een bericht over Mediq een afbeelding staat die enig verband heeft met het onderwerp.

Redactie PW

Back to top