Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Homeopathie verdwijnt mogelijk uit de apotheek

PW Magazine 26/27, jaar 2012 - 21-06-2012
Homeopathische zelfzorggeneesmiddelen dreigen uit de schappen van de apotheken en drogisten te verdwijnen. VWS-minister Edith Schippers wil met ingang van 1 juli de vermelding van de werking van deze geneesmiddelen op verpakkingen en in bijsluiters verbieden.

Schippers stelt wetenschappelijk bewijs als voorwaarde voor vermelding van de werking van homeopathische geneesmiddelen. Volgens de minister is het nu eenmaal de essentie van de geneesmiddelregelgeving dat wanneer een fabrikant een werking claimt, die werking ook moet worden onderbouwd.

Gebruikers en leveranciers van homeopathische geneesmiddelen luiden bij de Tweede Kamer de noodklok over het voornemen van Schippers. Volgens de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland en brancheorganisatie voor zelfzorgfabrikanten Neprofarm ‘weet de minister dat dergelijk wetenschappelijk onderzoek onmogelijk is’.

De Europese wetgeving biedt de mogelijkheid om de toepassing van homeopathische middelen op een andere manier te onderbouwen dan met klinisch onderzoek. Het mag dan niet gaan om levensbedreigende ziektes, maar alleen om eenvoudige gezondheidsklachten.

Nederland zou volgens de twee belangenorganisaties als eerste land in Europa gebruik hebben gemaakt van die regeling, gevolgd door steeds meer landen.

Jaarlijks worden 4,5 miljoen verpakkingen van homeopathische geneesmiddelen verkocht.

Document acties

Reacties

21-06-2012 17:15
J.W. Loenen zegt:

Eindelijk...

28-06-2012 14:43
A. Veenendaal-Sanhaj zegt:

homeopathie... de verdunningen? potenties? oertinctuur?

VICHY is mij ook al jaren een doorn in het oog dus...
want rimpels weg? we zoeken eerst even een 'evidence based' product voor u op.
Laten we gelijk de thijmsiroop ook er maar de deur uit doen want ... niet bewezen...
Ramadan en geneesmiddelen? nee, dat gaat nauwelijks samen u moet maar even u geloof opzij zetten..


Of wordt het gewoon tijd dat de apotheker een evidence based advies geeft aan zijn/haar klanten en verder de uiteindelijke keuzes van deze laatste leert te respecteren?

28-06-2012 22:56
A. Veenendaal-Sanhaj zegt:

Een uitstekende taak voor Schippers om de (al dan niet) werkzaamheid en schadelijkheid wetenschappelijk te laten onderzoeken aangezien ze daar zoveel waarde aan lijkt te hechten. Een en ander ook met het oog op het belang van de volksgezondheid.
Kunnen we daarna eindelijk eens de discussies samen met de niet werkzame en schadelijke homeopatica in de virtuele prullenbak gooien.

Zo nee, dan wordt het tijd dat Schippers zelf de prullenbak in verdwijnt onder de noemer:
'absence of evidence' = 'evidence of absence'

Back to top