Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hogere dosering cortico's bij obese kinderen nodig

PW Magazine 11, jaar 2012 - 05-03-2012
Kinderen met overgewicht en obesitas hebben mogelijk een hogere dosering inhalatiecorticosteroïden nodig.

Dat blijkt uit onderzoek van dr. Pia Hauk, van National Jewish Health in Denver. Zij ontdekte een verband tussen lichaamsgewicht en de benodigde dosering inhalatiecorticosteroïden. Kinderen met overgewicht en obesitas hebben een ongeveer twee keer hogere dosering inhalatiecorticosteroïden nodig dan kinderen met een gezond gewicht.

Krachtige conclusies laat deze studie echter niet toe, want het aantal deelnemers was klein; 61 kinderen met astma in de leeftijd van 2 tot 18 jaar. 34 kinderen hadden een normaal gewicht, 13 hadden overgewicht en 14 hadden obesitas. De meeste kinderen gebruikten inhalatiecorticosteroïden.

Hauk noteerde het gewicht, de body mass index, en de dagelijkse dosering van de astmamedicatie voor elk kind. Ook bekeek ze de respons op medicatie van diverse typen ontstekingscellen die betrokken zijn bij astma. Dit deed ze aan de hand van een specifiek gen dat de respons op medicatie beïnvloedt.

Volgens Hauk is nadere studie noodzakelijk om een dosiswijziging van astmamedicatie bij obese kinderen te onderbouwen. Ze vermoedt dat astma bij obese patiënten gepaard gaat met een chronisch ontstekingsproces dat de respons op de medicatie vermindert. Gewichtsverlies zou volgens haar kunnen leiden tot een vermindering van dit ontstekingsproces en een verbeterde respons op de medicatie. Ze presenteerde haar onderzoek afgelopen zondag op de jaarlijkse meeting van de American Academy of Allergy, Asthma & Immunology in Orlanda, Florida. Peer-review van haar onderzoek is nog nodig.

Document acties

Back to top