Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Historie postpartum psychose: lithium beter na bevalling

PW Magazine 14, jaar 2012 - 06-04-2012
Profylactische behandeling van vrouwen met een geschiedenis van postpartum psychose, kan beter direct na de bevalling worden gestart. Dat is effectief en minder risicovol dan start tijdens de zwangerschap. Dit blijkt uit onderzoek van Veerle Bergink, psychiater in het Erasmus Medisch Centrum. Drie vragen aan Bergink.

Wat was de aanleiding?

“Er is niet veel onderzoek gedaan naar deze groep vrouwen. Meestal alleen met kleine patiëntenaantallen en daarbij werd geen onderscheid gemaakt tussen vrouwen met een postpartum psychose in de historie of vrouwen die echt bipolair zijn. Die vrouwen werden tot nu toe allemaal als bipolair gezien. Dit komt omdat het risico dat deze vrouwen manisch-depressief worden tussen de 40 en 80% ligt. Hierdoor werden al deze vrouwen al tijdens de zwangerschap behandeld met lithium.”

Waarom lithium?

“Lithium is het minst teratogene middel dat beschikbaar is. Andere stemmingsstabilisatoren geven meer risico’s. Zwangere bipolaire vrouwen moet je wel behandelen omdat het risico op terugval zeer groot is, met alle risico’s van dien voor moeder en foetus.”

Wat hebt u gevonden?

“Uit ons onderzoek blijkt nu dat je vrouwen met alleen een postpartum psychose in het verleden niet tijdens de zwangerschap hoeft te behandelen. Van de twintig vrouwen die na de bevalling startten met lithium kreeg niemand een relaps. Dat was boven verwachting goed. Van de negen vrouwen die ervoor kozen na de bevalling niks te slikken kregen vier een terugval. Verder kreeg 24% van de bipolaire vrouwen en relaps tijdens de zwangerschap, ondanks de door de meerderheid gebruikte profylaxe.”

Document acties

Back to top