Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Harde klappen voor apotheken van Mediq

Slechte resultaten: 134 banen geschrapt

PW Magazine 38, jaar 2012 - 10-09-2012
Mediq Apotheken Nederland schrapt 134 banen als gevolg van slechte resultaten die het bedrijf parten spelen sinds begin dit jaar. In ongeveer de helft van de 225 Mediq-apotheken zijn maatregelen nodig omdat ze onvoldoende rendabel zijn.
Harde klappen voor apotheken van Mediq

De hardste klappen vallen op het hoofdkantoor van Mediq Apotheken Nederland. Daar vervallen 62 van de ongeveer 200 banen. Het merendeel van deze banen verdwijnt al begin 2013. Verder schrapt Mediq in de loop van 2013 en 2014 in haar 225 eigendomsapotheken in totaal 57 fte.

Het zijn harde maatregelen die de Nederlandse marktleider moet nemen vanwege aanhoudend slechte bedrijfsresultaten. “We ontkomen hier niet aan, hoewel we nog niet in de rode cijfers zitten”, aldus een woordvoerder. De reorganisatie moet leiden tot een besparing van € 10 miljoen in 2013 en € 18 miljoen in 2014 en met ingang van 2015 tot een jaarlijkse besparing van € 19 miljoen euro.

Oorzaak van de slechte bedrijfsresultaten zijn volgens Mediq de prijzen van geneesmiddelen, die door het preferentiebeleid blijven dalen. Daarnaast is de vergoedingenstructuur voor apothekers en groothandels volgens Mediq nog van vóór het preferentiebeleid. In overleg met  zorgverzekeraars wil de apotheekketen deze structuur aanpassen.

Onhoudbaar

Het is nog niet bekend in welke van de 225 Mediq-apotheken de 57 fte - zowel apothekers als assistenten - gaan verdwijnen. Verder gaat Mediq zeven apotheken ombouwen tot uitdeelposten.

In ongeveer de helft van de 225 eigendomsapotheken van Mediq zijn maatregelen nodig omdat deze onvoldoende renderen. Mediq sluit geen apotheken, maar de apotheken moeten meer regionaal gaan samenwerken. Apotheken zullen meer in poules onderling personeel uitwisselen en apothekers krijgen deeltaken: bijvoorbeeld een apotheker die het personeelsbeleid verzorgt voor een groep van apotheken.

Ook de groothandelsactiviteiten van Mediq hebben ernstig te lijden onder het voortdurend verslechterende klimaat. Begin 2013 sluit de apotheekketen het distributiecentrum in Staphorst, met verlies van 15 banen. De distributie zal gecentraliseerd worden in het distributiecentrum in Oss. Gerben Klein Nulent, directeur van Mediq Apotheken Nederland: “60% van het volume levert onze groothandel met verlies af. Dat is een onhoudbare situatie die de hele branche onder druk zet.”

De kosten van de totale herstructurering bedragen € 18 miljoen, waarvan € 13 miljoen een cash-effect heeft. Mediq zal in de tweede helft van 2012 een voorziening van circa €12 miljoen euro boeken, en in 2013 de resterende € 6 miljoen.

Document acties

Back to top