Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ginseng helpt bij vermoeidheid door kanker

PW Magazine 24, jaar 2012 - 07-06-2012
Ginseng lijkt te helpen tegen vermoeidheid bij kanker. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door het Mayo Clinic Cancer Center in Rochester, Verenigde Staten.

Onderzoekers onder leiding van Debra Barton bestudeerden 360 mensen met vermoeidheid die behandeling kregen met kanker. Meer dan de helft van hen had borstkanker.

De helft van de onderzochte patiënten gebruikte een placebo, de andere helft gebruikte dagelijks een capsule met 2 gram ginsengwortel.

Voor aanvang van de studie moesten de deelnemers aangeven op een 100-puntsschaal hoe moe zich ze voelden. De gemiddelde score lag rond de 55 punten.

Na vier weken was er geen groot verschil te zien tussen beide groepen. Maar na acht weken verbeterde de vermoeidheidsscore met 20 punten in de ginsenggroep tegenover slechts 10 punten verbetering in de placebogroep.

Volgens Barton zijn deze resultaten hoopgevend. Wel is van belang dat patiënten die ginseng willen gebruiken, zich vergewissen van een goede kwaliteit van het supplement, stelt ze. De Amerikaanse overheid heeft hierover nog geen regelgeving vastgesteld. Verder is nog meer onderzoek nodig naar de veiligheid van ginsengwortel.

De studie is gepresenteerd op een meeting van de American Society of Clinical Oncology op 4 juni.

Document acties

Back to top