Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geen glaucoom door corticosteroïden

PW Magazine 01, jaar 2013 - 19-12-2012
Het gebruik van corticosteroïden verhoogt de kans op openkamerhoekglaucoom niet. Dit geldt voor alle toedieningsvormen die van corticosteroïden beschikbaar zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat is gepubliceerd in Drugs and Aging. Wetenschappers stelden begin jaren negentig een cohort samen van 55-plussers uit de Rotterdam studie. Ze volgden deze personen een periode in de eind jaren negentig. In de periode van 2002-2006 volgden ze deze groep nogmaals.

Op de einddatum van het onderzoek hadden ze 3939 ouderen over die bij de start van het onderzoek geen glaucoom hadden. De wetenschappers gingen via de apotheeksystemen het medicatiegebruik van deze mensen na.

De onderzoekers keken naar het gebruik van huidmiddelen, neusspray’s, oogdruppels, inhalaties met corticosteroïden en corticosteroïden voor systemische toediening.

In de follow-up van bijna tien jaar kregen 108 patiënten (2,8%) glaucoom. Geen enkel geneesmiddel met corticosteroïden bleek de kans op glaucoom te verhogen.

Glaucoom en sterke bijziendheid verhogen de kans op het krijgen van glaucoom wel.

Mogelijk is een klein deel van de mensen wel gevoelig voor glaucoom als gevolg van corticosteroïdegebruik. In het algemeen is het risico echter erg laag of geheel afwezig, zo stellen de onderzoekers.

Document acties

Back to top